Україна евакуйовує своїх громадян із Лівану – Зеленський

Станом на зараз із Лівану вивезли 30 українців
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram

Україна проводить евакуацію своїх громадян на Близькому Сході – з небезпечних районів Лівану. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, оприлюдненому 3 серпня у Facebook.

За його словами, зараз вивезли 30 українців, а саме жінок із дітьми, нині вони в безпеці.

Над евакуацією працюють Головне управління розвідки Міністерства оборони України, Служба зовнішньої розвідки, Міністерство закордонних справ, сказав президент.

"Ми продовжуємо цю роботу завжди, коли десь у світі є потреба допомогти нашим людям і повернути їх додому, ми це робимо. І це зробимо", – наголосив Зеленський.

У ГУР уточнили, що 21 жінка і дев'ятеро дітей прибули до польського Жешува, де перебувають у безпеці. Евакуйованим надають усю потрібну допомогу й забезпечують їхній супровід до України.

"Українські дипломати попереджали наших громадян у Лівані про небезпеку та заздалегідь рекомендували покинути територію республіки", – ідеться в повідомленні.

Громадянам, які бажають покинути Ліван згідно з рекомендаціями МЗС, потрібно звернутися до посольства України в Ліванській Республіці за номером телефону (+961) 592 16 68 або на адресу електронної пошти emb_lb@mfa.gov.ua.

Також можна звертатися на цілодобову гарячу лінію МЗС України +38 044 238 16 57 або адресу електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua.

Контекст:

27 липня в Ізраїлі заявили про ракетний удар по місту Мадждаль-Шамс, поклавши відповідальність на "Хезболлу" – революційну гвардію Ірану, яка взяла на себе роль головного ворога Ізраїля в Лівані. Повідомляли про 11 загиблих дітей та підлітків через падіння боєприпасу на футбольне поле, ще приблизно 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, якої вона ще не платила".

29 липня Ізраїль ударив по Лівану, за даними Al Jazeera, загинуло двоє членів "Хезболли".

31 липня у Тегерані – столиці Ірану – вбили главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію. У вбивстві свого лідера ХАМАС звинуватив Ізраїль.

Після цього верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані.

1 серпня Axios із посиланням на трьох американських посадовців написав про впевненість Білого дому, що Іран має намір здійснити атаку на Ізраїль найближчими днями. Кілька американських і міжнародних авіакомпаній уже оголосили про зупинення польотів в Ізраїль та із країни.