Україна евакуювала з Лівану 25 українців і одного чеха. В ГУР пояснили, навіщо

Серед евакуйованих є діти
Фото: МЗС України / Telegram

З Лівану вивезли 25 українців, поінформувало 4 вересня в Telegram Міністерство закордонних справ України з посиланням на свого речника Георгія Тихого.

Дипломати зазначили, що участь у вивезенні брало Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

"Завдяки спільним зусиллям ГУР МО та МЗС Україна успішно евакуювала з Лівану ще одну групу з 25 українців, серед яких 11 дітей і 14 дорослих, і одного громадянина Чехії. Вони благополучно прибули до Польщі, отримують всю необхідну допомогу й прямуватимуть в Україну", – написали в МЗС.

У пості зазначено, що евакуацією займалася авіакомпанія SkyUp Airlines.

"Ми продовжимо надавати допомогу громадянам України в Лівані. Наше посольство в Лівані залишається на зв'язку з громадянами, які мають намір виїхати й шукають додаткові варіанти евакуації", – підкреслили дипломати.

В ГУР пояснили, що українців евакуювали, бо в Лівані "погіршилася безпекова ситуація".

Усі евакуйовані дорослі – жінки.

"Нагадаємо, що 3 серпня 2024 року розвідники й дипломати евакуювали з Лівану 30 громадян України: 21 жінку й дев’ятьох дітей. Співробітники ГУР МО та МЗС України продовжують працювати над наданням допомоги нашим громадянам, які перебувають у Лівані", – зазначили у військовій розвідці.

Контекст:

Безпекова ситуація в Лівані погіршилася на тлі підтримки місцевим терористичним угрупованням "Хезболла" палестинських терористів із ХАМАС, які в жовтні 2023 року напали на Ізраїль, який у відповідь розпочав воєнну операцію проти ХАМАС у секторі Гази.