Україна розірвала угоду з КНДР про міжурядову комісію через її підтримку агресії Росії

Україна розриває зв'язки із КНДР
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України скасував дію угоди між урядами України та Північної Кореї щодо створення міжурядової комісії з торговельно-економічного й науково-технічного співробітництва.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду 30 грудня, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Угоду було підписано 8 червня 1994 року в Києві

Дію угоди припинено "у зв'язку з підтримкою з боку уряду КНДР російської збройної агресії проти України, визнанням так званої незалежності тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України та розривом дипломатичних відносин із КНДР", пояснив Мельничук.

Контекст:

14 липня Північна Корея визнала "незалежність" незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР". Україна у відповідь розірвала дипломатичні відносини з КНДР.

4 жовтня Північна Корея єдиною із країн визнала "референдуми" російських окупантів в Україні.

У листопаді CNN повідомив із посиланням на координатора Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Білого дому Джона Кірбі, що Пхеньян таємно постачає Росії артилерійські снаряди для використання у війні проти України. Кірбі заявив, що КНДР приховує реальне місце призначення постачання зброї, намагаючись створити враження, що вона прямує до країн Близького Сходу.

У КНДР тоді заперечували постачання зброї Росії для війни в Україні.

Супутникові знімки, зроблені наприкінці листопада – на початку грудня, підтвердили, що Північна Корея і РФ повноцінно відновили торгівлю залізницею. Bloomberg зазначило, що будь-яка торгівля між цими країнами може бути пов'язаною з порушенням міжнародних санкцій.

У Білому домі 22 грудня заявили, що минулого місяця Північна Корея доправила піхотну зброю та ракети в Росію для використання ПВК "Вагнер". У США вважають, що зброя від КНДР не змінить динаміки бойових дій в Україні, але побоюються, що КНДР планує доправити Росії більше озброєння.

Такої самої оцінки дотримується Великобританія.

У грудні МЗС Північної Кореї знову заявило, що не надає озброєння РФ. І, "користуючись нагодою", висловило підтримку "найсміливішому" російському народові.