Україна – восьма у світі за видатками на оборону, військова допомога Заходу скорочує розрив у видатках із Росією – SIPRI

У SIPRI підрахували зростання оборонних видатків в Україні і світі
Фото: EPA

2023 року Україна була восьмою у світі за обсягом військових видатків, які зросли на 51%, до $64,8 млрд, і сягнули 58% загальних державних видатків. Про це повідомив 22 квітня Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

Військові видатки Росії зросли на 24%, сягнувши, за оцінками, $109 млрд 2023 року. Це на 57% більше, ніж у 2014 році, коли Росія незаконно окупувала Крим. У 2023 році військові видатки РФ сягнули 16% від загального обсягу державних видатків.

Військові видатки України 2023 року становили 59% від російських, ыдеться у звіті. Однак протягом року Україна також отримала не менше ніж $35 млрд військової допомоги, зокрема $25,4 млрд від США. Сукупно ця допомога і власні військові видатки України були еквівалентними приблизно 91% російських видатків.

Загалом, згідно з дослідженням, видатки на оборону у світі 2023 року зросли на 6,8% порівняно з попереднім роком і сягнули понад $2,4 трлн. Це було найбільшим річним зростанням із 2009 року, зазначають аналітики.

Уперше із 2009 року військові видатки зросли в усіх п'яти географічних регіонах, які визначив SIPRI. Особливо значне зростання зафіксовано в Європі, Азії, Океанії і на Близькому Сході.

Контекст:

SIPRI відстежує зміни у військових видатках у всьому світі.

Військові видатки входять у всі державні видатки на збройні сили та їхню поточну діяльність, включно із заробітною платою й пільгами, оперативними витратами, закупівлею зброї й обладнання, військовим будівництвом, дослідженнями й розробленнями, а також центральним управлінням, командуванням і підтримкою.