Україна закликає владу Венесуели не застосовувати сили до учасників протестів – МЗС

МЗС України закликає владу Венесуели утриматися від застосування сили проти мирних протестувальників
Фото: EPA

Міністерство закордонних справ України закликає владу Венесуели утриматися від застосування сили проти мирних демонстрантів. Про це 30 липня в соцмережі X повідомив речник МЗС Георгій Тихий.

"Вільні й чесні вибори передбачають, що кожен голос підраховують прозоро, а результати точно відбивають волю народу. Венесуельці заслуговують на це не менше. Народ Венесуели заслуговує на те, щоб його волю поважали", – ідеться в повідомленні.

Тихий наголосив, що "протягом останніх двох десятиліть український народ стикався із ситуаціями, коли його мирного вибору не поважала влада".

"Ми закликаємо владу Венесуели утриматися від застосування сили проти мирних протестувальників", – резюмував речник МЗС.

Контекст:

29 липня Центральна виборча комісія Венесуели оголосила, що на виборах президента вкотре переміг нинішній глава держави Ніколас Мадуро. За версією ЦВК, яку, як стверджує опозиція, контролює сам Мадуро, його підтримав 51% виборців.

Після цього в Каракасі та ще кількох містах країни спалахнули протести. Сили безпеки застосували сльозогінний газ. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що промадурівські збройні угруповання стріляли в мирних демонстрантів. Мадуро заявив, що більшість протестувальників – це "сповнені ненависті злочинці" і що їхній план нібито розробили у США.