Українські пілоти зможуть пройти навчання у Великобританії після війни – Воллес

Британія зосередилася на "альтернативному забезпеченні" повітряного прикриття України, сказав Воллес
Фото: EPA
Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що, імовірно, українські пілоти зможуть пройти навчання у Великобританії вже після закінчення війни. Про це він сказав на пресконференції в Римі (Італія) 9 лютого, повідомив Sky News.

Він зазначив, що "реалістичнішим і продуктивнішим" здається те, щоб Великобританія надала Україні літаки "в довгостроковій перспективі" для підтримування її безпеки після закінчення війни з Росією. Водночас Воллес не відкинув повністю надання літаків Україні і сказав, що повітряну підтримку й підтримку військ, які рухаються, можна забезпечити за допомогою ракет великої дальності й безпілотників, наголосила ВВС.

"Це не простий випадок буксирування літака до кордону... Великобританія знає, що потрібно Україні, і дуже рада багато в чому допомогти, намагаючись досягти ефекту... Тих самих ефектів можна досягнути, але потенційно в інший спосіб – і без місяців, які, звісно ж, знадобляться для передання винищувачів", сказав Воллес ВВС.

Він зазначив, що міноборони Британії зосередилося на "альтернативному забезпеченні" повітряного прикриття України.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед британським парламентом 8 лютого, висловив сподівання на створення коаліції, яка надасть Україні бойові літаки.

Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак попросив міністра оборони Воллеса з'ясувати, які винищувачі Великобританія може надати Україні.