Ультиматум Лондона. Мей вимагає від Росії пояснень щодо отруєння Скрипаля до вечора 13 березня

Мей обіцяла оголосити про заходи, які уряд вживе у зв'язку з інцидентом у Солсбері
Фото: EPA

Якщо Москва не надасть переконливої відповіді про причини отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки, Лондон буде розцінювати цей випадок як застосування Росією сили проти Сполученого Королівства. Про це заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей.

12 березня російського посла в Лондоні викликали в міністерство закордонних справ Великобританії і вимагали пояснень про те, у який спосіб нервово-паралітичну речовину було застосовано проти колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Відповідь російської сторони на поставлені питання очікують до вечора 13 березня. Про це у своєму виступі перед Палатою громад британського парламенту заявила прем'єр-міністр Тереза Мей. Трансляцію засідання веде парламентське телебачення Великобританії.

За її словами, глава МЗС Борис Джонсон вимагав від дипломата надати відомості про програму виробництва в Росії речовини "Новачок", якою, за даними слідства, було отруєно батька і дочку Скрипалів, а також офіцера поліції Ніка Бейлі.

"У середу ми уважно вивчимо відповідь росіян. Якщо відповідь не буде переконливою, уряд буде розцінювати інцидент як незаконне застосування сили Росією проти Сполученого Королівства", – сказала Мей.

У цьому разі прем'єр пообіцяла поінформувати парламент про заходи, що Лондон вживе у відповідь.

"Замах на вбивство з використанням бойової нервово-паралітичної речовини в британському місті не було просто злочином проти Скрипалів. Це був непродуманий і безвідповідальний акт проти Сполученого Королівства, який піддав ризику невинних цивільних осіб", – зазначила Мей.

Вона додала, що зараз загроза громадській безпеці у зв'язку із застосуванням отруйної речовини є низькою.

66-річного Скрипаля і його дочку Юлію госпіталізували 4 березня із симптомами отруєння. Також у лікарню доправили сержанта місцевої поліції Ніка Бейлі, який відвідав будинок Скрипаля в Солсбері.

12 березня Мей повідомила, що, за даними слідства, у Солсбері було застосовано нервово-паралітичний агент "Новачок", розроблений у Росії.

Міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив, що Великобританія буде жорстко реагувати на будь-які докази участі РФ у ймовірному отруєнні Скрипаля, аж до зниження рівня представництва на футбольному чемпіонаті у 2018 році.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що в Кремлі не здивовані підозрами у причетності РФ до інциденту.

11 березня телекомпанія BBC повідомляла, що сліди нервово-паралітичної речовини, схожої до тої, якою отруїли Скрипаля і його дочку, виявили в італійському ресторані Zizzi, де постраждалі обідали перед втратою свідомості.

Скрипаль – колишній офіцер російської розвідки. У 2006 році його засудили за передавання Великобританії відомостей про російських агентів у Європі. У 2010 році в підсумку обміну шпигунами між США і Росією Скрипаля помилували. У межах цього ж обміну в Росію повернулася шпигунка Анна Чапман. Скрипалю надали притулок у Великобританії.