Уряд Польщі ухвалив рішення про будівництво першої в країні АЕС

Польща почне будувати АЕС
Фото: EPA
Рада міністрів Польщі 2 листопада ухвалила постанову про будівництво в країні великих атомних електростанцій. У ній ідеться про те, що першу атомну електростанцію в Польщі збудують на основі американської технології реакторів AP1000, повідомляють на сайті польського уряду.

Агресія Російської Федерації проти України й супутні дії економічного та гібридного характеру створюють для енергетики Європи дуже серйозні проблеми, ідеться у повідомленні. Тому необхідні термінові рішення щодо вибору партнера з ядерно-енергетичної програми.

"Вибір американської технології не лише посилить енергетичну безпеку Польщі, а й стане важливим імпульсом розвитку нашої економіки", – заявила міністерка клімату й довкілля Польщі Анна Москва.

Будівництво першої польської АЕС розпочнуть у 2026 році, а у 2033 році введуть в експлуатацію перший блок атомної електростанції, повідомила міністерка.

Будуватиме АЕС у Польщі американська компанія Westinghouse, повідомив польський прем'єр Матеуш Моравецький у Twitter 28 жовтня. Westinghouse конкурувала з французькою EDF та південнокорейською Korea Hydro & Nuclear Power, зазначило Politico.

Міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм привітала рішення Варшави. У Twitter вона написала, що проєкт має забезпечити роботою приблизно 100 тис. американців. 

"Ця заява також є чітким сигналом для Росії: ми не дозволимо їй більше використовувати енергію як зброю. Захід разом протистоятиме цій неспровокованій агресії, а також диверсифікуватиме ланцюжки постачання енергоносіїв і зміцнюватиме співпрацю в галузі клімату", – заявила міністерка. 

Польща планує побудувати дві АЕС із трьома реакторами на кожній, повідомило Associated Press. Згідно з планами, останній реактор мають запустити 2043 року. Проєкт оцінюють у $40 млрд. Першу станцію збудують у Поморському воєводстві, точного місця ще не визначено.

Контекст:

Associated Press нагадало, що Польща десятиліттями планувала побудувати атомну електростанцію, щоб замінити застарілі вугільні електростанції. Будівництво АЕС за радянськими технологіями почали на початку 1980-х років, але через протести місцевих жителів і екологів, а потім і через Чорнобильську катастрофу та брак бюджету проєкт не було реалізовано.

Напад Росії на Україну і використання нею енергоресурсів для економічного й політичного тиску підштовхнули Польщу шукати альтернативні джерела енергії, зазначили журналісти агентства.