Уряди використовують Facebook для поширення пропаганди та брехні – доповідь компанії

Facebook обіцяє боротись із пропагандою та фейковими новинами
Фото: ЕРА

Уряди й організації сприяють створенню сотень штучних профілів, які "роздувають" окремі теми, збирають паролі інших користувачів, створюють групи для прихованої пропаганди та поширення расистських матеріалів, ідеться у звіті Facebook.

Уряди окремих країн фінансують поширення у Facebook пропагандистської інформації та неправдивих новин заради своїх геополітичних цілей. Про це йдеться у звіті компанії.

У соціальній мережі заявили, що уряди та організації сприяють створенню сотень штучних профілів, які "роздувають" окремі теми, збирають паролі інших користувачів, створюють групи для прихованої пропаганди та поширення расистських матеріалів.

Укладачі доповіді зазначили, що метою таких дій може бути, зокрема, підтримка чи дискредитація тих чи інших ідей чи кандидатів, а також створення атмосфери недовіри.

У компанії мають намір боротись із такими "інформаційними операціями", видаляючи фейкові профілі, неправдиві новини, політичний і комерційний спам.

У Facebook зазначили, що регулярно одержують запити від урядів із вимогою заблокувати той чи інший контент, і запевнили, що всі запити розглядають однаково ретельно.

Перед президентськими виборами у Франції адміністратори соціальної мережі закрили приблизно 30 тис. фальшивих акаунтів, які поширювали фейкові новини.

Соціальну мережу Facebook заснував у 2004 році американський програміст Марк Цукерберг. Сьогодні вона є найпопулярнішою у світі. Наприкінці серпня 2015 року за один день у мережу вперше зайшов мільярд осіб. Станом на кінець минулого року кількість користувачів Facebook перевищила 1,5 млрд.

13 листопада засновник Facebook Марк Цукерберг заявив, що компанія прагне, щоб фейкових повідомлень не було взагалі, тому розробляє фільтр від містифікацій.