"Усвідомив себе богом... Усіх почав ненавидіти". Підозрюваного у стрілянині в казанській школі вперше допитали

Унаслідок нападу на школу в Казані загинуло дев'ятеро людей
Фото: ЕРА

Підозрюваний у стрільбі в школі №175 у Казані (Татарстан, Росія) 19-річний Ільназ Галявієв дав перші свідчення поліції. Відео допиту опублікував Telegram-канал "Еду в Татарстан" 11 травня.

На кадрах показано, як його прив'язали до лави в камері. Сам підозрюваний починає діалог із зізнання, що "усвідомив себе богом".

"Я усвідомив себе богом не одразу, місяці два тому. А влітку в мені почав прокидатися монстр. Я всіх почав ненавидіти. Я завжди всіх ненавидів і почав ще більше ненавидіти", – закричав він.

Водночас підозрюваний стверджує, що ділився цими думками з матір'ю.

"Не смійте мені приписувати якусь екстрасенсорну або психологічну х...йню. Мені ніхто не говорив, я сам два місяці тому усвідомив, що я бог. Мені ніхто не говорив. Я вперше сказав це своїй мамі, у мене мами немає, я її на "ви" просто називаю. Вона мені не мати. У мене немає батьків, я вас всіх ненавиджу. У мене немає матері, я від усіх відмовився. Жінка, яка мене народила, – це не мати. Нема ні мами, ні тата, я їх так ніколи не називав", – сказав Галявієв.

Він раніше навчався у школі №175. Даніс Сабітов, який закінчив цей навчальний заклад на рік пізніше за Галявієва, в ефірі "Дождя" сказав, що у шкільні роки підозрюваний був "максимально тихою людиною, з нього насміхалися" і "постійно знущалися".

Галявієв був студентом коледжу "ТИСБИ" в Казані, розповіло РБК джерело, наближене до закладу. За словами співрозмовника агентства, він був "тихим і неконфліктним студентом", проте його відрахували через академічну заборгованість. Підозрюваний у стрільбі навчався на 4-му курсі, вивчав програмування. 

"Тихою і нетовариською людиною" назвала в бесіді з РБК й одна з його однокласниць. Колишня учениця школи №175 Валерія сказала, що Галявієв був скромним і жив, імовірно, лише з батьком. У самодіяльності, олімпіадах і шкільних заходах він не брав участі.

Як пише РБК із посиланням на депутата Держдуми РФ Олександра Хінштейна, 28 квітня Галявієв отримав дозвіл на зберігання гладкоствольної рушниці Hatsan Еscort PS.

Контекст:

Напад на гімназію в Казані стався вранці 11 травня. Згідно з першими даними, озвученими владою Росії, загинуло восьмеро осіб. Пізніше кількість жертв зросла до дев'яти, серед загиблих  семеро восьмикласників.

Спершу повідомляли про двох нападників, одного з яких нібито ліквідували, але згодом влада заявила, що нападник був один.

За даними Telegram-каналу Mash, перед тим, як піти у школу, Галявієв пообіцяв у соцмережі вбити "величезну кількість біосміття" і застрелитися.

Після стрілянини в Казані президент Росії Володимир Путін доручив голові Росгвардії Віктору Золотову терміново опрацювати нове положення про види зброї, дозволені для цивільного обігу.