В іранських Shahed виявили деталі, які виготовляла польська державна компанія

У Польщі розслідують, як польські компоненти опинилися в іранських Shahed
Фото: vechirniy.kyiv.ua (архів)

У Польщі почали розслідування після того, як стало відомо, що вироблені в Познані деталі виявили в іранських дронах-камікадзе Shahed-136, які РФ використовує у війні проти України. Про це 18 липня повідомив журналіст-розслідувач Radio Zet.

Він установив, що компанія Wytwornia Sprzetu Komunikacyjny Poznan, яка належить державному Агентству промислового розвитку, продала паливні помпи компанії Iran Motorsazan, котра виробляє сільськогосподарські трактори. 

Але помпи опинилися на іранських заводах, які випускають військові безпілотні літальні апарати, котрі потім купила Росія.

За даними Radio Zet, прокуратура розслідує це питання ще із 2022 року. Але відомо про це стало лише тепер.

"Як до цього дійшло? Продаж за будь-яку ціну, я думаю, і спроба знайти ринки збуту. Ця компанія з того, що я перевірив, продає дуже широко, я думаю, у 190 країн світу", – прокоментував повідомлення глава міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш.

Він анонсував ретельну перевірку контрактів із країнами, які підтримують Росію, тому що "це ситуація, яка погано впливає на наш імідж і польсько-українські відносини".

Глава МВС Польщі Томаш Семоняк заявив, що цей "випадок абсолютно шокує". 

За його словами, справу розкрило Агентство внутрішньої безпеки. Семоняк запевнив, що прокуратура "обов'язково проведе заходи", висуне обвинувачення і звітуватиме про подальший перебіг розслідування.

Прокуратура "проводить розгляд за фактом експорту з Польщі продукції, виробленої на підприємстві Wytwornia Sprzetu Komunikacyjny Poznan, яка є продукцією подвійного призначення, без дозволу міністра розвитку й технологій, чого вимагає закон".

У межах розслідування тодішньому генеральному директору компанії висунуто обвинувачення у продажу продукції стратегічного значення без відповідного дозволу, йому загрожує до 10 років позбавлення волі. 

Контекст:

Росія, яка почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, застосовує щонайменше три види іранських БПЛА – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. За даними американських ЗМІ, Іран також постачає РФ боєприпаси.

Росіяни активно використовували безпілотники для атак на критичну інфраструктуру й інші цивільні об'єкти з вересня 2022 року.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії й ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Санкції проти Ірану за передання Росії дронів-камікадзе ввела низка країн, зокрема США, Великобританія і ЄС. Їх уже кілька разів розширювали.

20 квітня стало відомо, що окупанти почали застосовувати для атак на Україну додаткову партію іранських дронів-камікадзе.