В Іспанії розпочався суд у справі про російську мафію, яку пов'язують з оточенням Путіна

До 1 березня в Мадриді пройде вісім судових засідань
Фото: EPA

Іспанські прокурори попросили для 18 обвинувачених у відмиванні грошей тюремні терміни від одного року і семи місяців до п'яти з половиною років. Серед підсудних – депутат Держдуми від "Единой России" Владислав Рєзник. За даними Bloomberg, угруповання підтримувало найближче оточення президента РФ Володимира Путіна.

У Національному суді Іспанії 19 лютого почався процес у справі про російську мафію, яка могла бути пов'язана з урядом РФ, повідомила газета El Mundo.

Прокурори попросили для 18 обвинувачених (12 росіян і шістьох іспанців) тюремні терміни від одного року і семи місяців до п'яти з половиною років, а також штрафи на загальну суму €2,7 млрд. Серед підсудних – депутат Держдуми від "Единой России" Владислав Рєзник. Він прибув на суд у Мадриді і заявив, що доведе свою невинуватість, повідомило BBC.

Імовірні керівники злочинного угруповання, Геннадій Петров і Олексій Малишев, перебувають у розшуку. Петров, якого затримали іспанські правоохоронці, вийшов під заставу й у 2012 році виїхав у Росію. Місцеперебування Малишева слідству невідоме.

До 1 березня у цій справі пройде вісім судових засідань. Про дату оголошення вироку не повідомляли.

"Медуза" нагадала, що влітку 2008 року іспанська поліція провела масштабну спецоперацію під кодовою назвою "Трійка" – у чотирьох містах заарештували 20 осіб, яких обвинуватили у відмиванні грошей, отриманих від злочинних доходів у РФ та інших країнах. За версією слідства, російські кримінальні авторитети почали використовувати іспанські фірми і нерухомість для незаконних фінансових операцій ще в 1996 році.

Прокуратура Іспанії стверджує, що гроші для відмивання було отримано внаслідок убивств, контрабанди зброї та наркотиків, вимагання, шахрайства, підроблення документів, підкупу та інших злочинів.

У червні 2015 року агентство Bloomberg писало з посиланням на дані слідства, що членів Тамбовської організованої злочинної групи, яка діяла в Санкт-Петербурзі, що переїхали в Іспанію, підтримувало найближче оточення президента РФ Володимира Путіна. Прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков назвав підозри прокуратури маячнею.

У вересні того самого року британська газета The Times зазначала, що Путін намагався придбати нерухомість у Малазі через Петрова.