В Іспанії скасовують масковий режим на вулиці

Масковий режим скасують на позачерговому засіданні уряду 24 червня
Фото: EPA
В Іспанії із 26 червня скасують масковий режим на відритому повітрі, введений через епідемію COVID-19. Про це повідомила газета El País.

Відповідне оголошення зробив прем'єр-міністр Педро Санчес 18 червня.

За його словами, масковий режим скасують на позачерговому засіданні уряду 24 червня.

Видання нагадало, що наразі в Іспанії діють дуже суворі правила носіння масок. Вони обов'язкові на відкритому повітрі для всіх осіб віком від шести років, навіть за умови дотримання соціальної дистанції. Багато медичних експертів в Іспанії закликало уряд скасувати цю норму, оскільки жодних доказів, що використання масок на вулиці ефективне, немає.

Якщо рішення ухвалять, то маски можна буде не носити на вулиці, але тільки за умови, що є можливість дотримуватися дистанції до інших людей щонайменше 1,5 м, ідеться у рекомендаціях МОЗ, із якими ознайомилося El País.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції стався наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітнє організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними міністерства охорони здоров'я Іспанії, від початку епідемії у країні підтвердили майже 3,8 млн випадків зараження коронавірусом, померло понад 80 тис. осіб. 

Вакцинацію проти коронавірусу Іспанія розпочала у грудні 2020 року. За цей час у країні зробили 35,4 млн щеплень, дві дози вакцини ввели 13,9 млн осіб (населення країни – 47 млн).

Із жовтня 2020 року до травня 2021-го в Іспанії було посилено карантин. Комендантську годину й надзвичайний стан скасували 9 травня.

У країнах Європи поступово почали процес послаблення карантинних обмежень. Наприклад, у Франції із 17 червня скасували обов'язкове носіння масок на вулиці, а в Ізраїлі із 15 червня скасували обов'язкове носіння масок у приміщенні (це рішення стало останнім карантинним приписом у країні).