В Іспанії українці грабували біженців з України, затримано 10 осіб – Цивільна гвардія Іспанії

У Цивільній гвардії Іспанії пояснили, чому жертвами пограбувань стали біженці
Фото: guardiacivil.es
В Іспанії у справі про пограбування біженців з України затримано дев'ятьох чоловіків та одну жінку, проінформувала 3 березня Цивільна гвардія Іспанії.

"За пограбування українських біженців в Аліканте та Мурсії затримано 10 осіб. [...] Усі затримані є громадянами України, за винятком подружньої пари та їхнього сина, громадян РФ, які надали злочинній групі автомобілі для здійснення оперативних дій і виїзду в будинки потерпілих", – ідеться у повідомленні.

Правоохоронці розповіли, що "злочинна організація встановила системи геолокації в автомобілі жертв, щоб вивчати їхній спосіб життя". Біженців з України вони обирали тому, що "вони зазвичай привозять із собою всі свої заощадження та цінні речі".

Цивільна гвардія повідомила про сім епізодів із пограбуваннями. Слідство, яке почали в середині 2022 року, встановило, що підозрювані вивчали спосіб життя майбутніх жертв, одержуючи дані із систем геолокації, потім проникали в будинки, де жили українці, "практично не залишаючи слідів".

Правоохоронці зазначили, що учасники угруповання забирали найцінніше, зокрема ноутбуки, "численні телефони" і планшети, а також ювелірні вироби.

Під час обшуків вилучено предметів на суму €1,25 млн.

У Цивільній гвардії не відкидають, що арешти у справі триватимуть, а кількість постраждалих може зрости.

Слідство у справі триває.

Контекст:

За даними ООН станом на 28 лютого, кількість українців, які виїхали за кордон країни через повномасштабне вторгнення РФ, сягнула 8,1 млн. Із них майже 4,9 млн дістали статус тимчасового захисту у країнах ЄС і Великобританії.

В Іспанії тимчасовий захист отримали 168,7 тис. українців.

2 листопада 2022 року верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило приблизно 14 млн українців покинути свої домівки, що стало найшвидшим і наймасштабнішим переміщенням людей за останні десятиліття.