В ЄС виступили проти рішення мін'юсту РФ занести видання "Медуза" до списку "іноземних агентів"

"Медузу" занесли до списку "іноземних агентів" 23 квітня
Скріншот: currenttime.tv
В Євросоюзі категорично не згодні з рішенням міністерства юстиції РФ занести видання "Медуза" до списку "іноземних агентів". Про це йдеться в заяві спікера ЄС Пітера Стано, опублікованій 24 квітня.

Стано підкреслив, що "Медуза" – незалежний ЗМІ.

"Незмінна позиція Євросоюзу щодо так званого закону про іноземних агентів полягає в тому, що цей закон є систематичним порушенням основних свобод і елементом тиску на громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та політичну опозицію в Росії", – додав він.

Спікер ЄС висловив стурбованість тим, що російська влада і далі обмежує роботу незалежних медіаплатформ, окремих журналістів або представників медіа.

"Це суперечить міжнародним зобов'язанням Росії та її зобов'язанням у галузі прав людини", – підкреслено в заяві.

Компанію Medusa Project SIA, зареєстровану в Латвії, занесли до списку "іноземних агентів" 23 квітня "на виконання вимог чинного законодавства Російської Федерації". Видання має намір оскаржити це рішення мін'юсту.

Контекст:

Видання "Медуза" позиціонує себе як міжнародне російськомовне видання.

Закон про іноземних агентів ухвалили в Росії у 2012 році. Будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести до переліку агентів, якщо вони одержують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Критеріїв, за якими визначають таку діяльність, у законі чітко не визначено.

Організації, які потрапили в реєстр, мають періодично звітувати про свою фінансову діяльність, а також вказувати в інтернеті й у всіх публікаціях у ЗМІ, що вони є іноземним агентом. Порушення можуть призвести до мільйонних штрафів.

У листопаді 2017 року в Росії ухвалили закон, який дозволяє визнавати іноземними агентами засоби масової інформації, які фінансують із-за кордону.

Список іноземних агентів РФ зараз охоплює 14 ЗМІ, зокрема "Медузу", "Голос Америки", "Радио Свобода", "Крим.Реалії" і "Настоящее время".

У Росії іноземним агентом також можуть визнати фізичну особу, яка поширює матеріали ЗМІ-іноагентов або бере участь у їх створенні, а також отримує гроші або майно з-за кордону або від російських юросіб, котрих фінансують з іноземних джерел.