В офісі Пригожина виявили фальшиві паспорти "для двійників", золоті зливки і "безліч білого порошку", повідомила "Фонтанка", а потім видалила матеріал

РосЗМІ опублікували паспорти з фотографією Пригожина, але з іншими іменами
Фото: Фонтанка SPB Online / Telegram
Петербурзька інтернет-газета "Фонтанка" 24 червня повідомила, що під час обшуку в готелі "Трезіні" у Санкт-Петербурзі, який вважають офісом Євгена Пригожина – власника визнаної у світі злочинною організацією ПВК "Вагнер" – виявили зброю, зливки золота, сумки з доларами, фальшиві паспорти, "безліч білого порошку і двійника".

Інформація про це була в текстовому онлайні видання, окремим постом про це повідомили в Telegram-каналі "Фонтанки", зараз видалено і повідомлення в онлайні, і пост у Telegram-каналі, проте останній зберігся у перепостах інших користувачів, наприклад, у Telegram ексшефредакторки пропагандистського каналу RT Марії Баронової. Також фото з обшуку опублікувала "Медуза".

"У кабінеті, де явно сидів начальник служби безпеки компаній Євгена Пригожина, співробітники натрапили на сумки з валютою. Виявили 5 кг золота. У зливках, по 1 кг кожен. Окрім того, поряд лежало шість запакованих пістолетів. Окремо виявили п'ять брикетів білого порошку по 1 кг кожен", – ідеться у пості.

Окрім того, за інформацією "Фонтанки", в офісі виявили чотири паспорти з фотографією людини, схожої на Пригожина, але з різними іменами. Видання припустило, що це документи для двійників власника ПВК.

Серед паспортів, які опублікувало видання, – документи на ім'я Пригожина, але з фотографією іншої людини. "Радио Свобода" зазначило, що йдеться справді про двійника власника ПВК.

"Открытые медиа" повідомляли у 2021 році, що 2020 року петербуржець Леонід Красавін змінив своє ім'я і став абсолютним тезкою Пригожина. Фото ймовірного двійника публікував у своїй доповіді за 2021 рік Департамент держбезпеки Литви. За даними відомства, він відвідував країну 2020 року, і РФ хотіла використати візит двійника для інформаційної кампанії проти Литви.

Скріншот: vsd.lt

Також серед паспортів, які виявили під час обшуку, – документи на ім'я Дмитра Гейлера та Володимира Боброва (уже з фотографіями Пригожина). Гейлер, за даними "Радио Свобода", у 2021 році проходив лікування у клініці "Согаз" як особа, наближена до президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.

ЗМІ вважає, що під цими документами у лікарні перебував сам Пригожин. Що пов'язує власника ПВК із Бобровим невідомо. "Радио Свобода" повідомило, що людина з такими даними реально є, це інженер із міста Осташков Тверської області, який багато разів балотувався на місцевих виборах від ЛДПР.

Контекст:

Увечері 23 червня ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців. Він зазначив, що команди про знищення ПВК "Вагнер" надходили від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з міністром оборони Сергієм Шойгу. Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК "інформаційною провокацією".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу за фактом заклику до "збройного заколоту" після заяв Пригожина і закликала вагнерівців затримати його.

24 червня Пригожин повідомив, що вагнерівці взяли під контроль усі військові об'єкти Ростова-на-Дону, зокрема аеродром. За його словами, поки вагнерівці "не отримають" Герасимова і Шойгу, ПВК "блокуватиме місто Ростов" і "йтиме в Москву".

У Москві, Московській і Воронезькій областях уранці 24 червня ввели режим контртерористичної операції.

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін заявив, що у РФ відбувається спроба військового заколоту і що "збройні сили й інші державні органи дістали необхідні накази". За його словами, у Ростові заблокували роботу органів цивільного та військового управління.

Увечері пресслужба Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, заявила, що той протягом усього дня вів переговори із Пригожиним і засновник ПВК "прийняв пропозицію" зупинити рух вагнерівців. Пригожин повідомив, що його найманці повертаються "в польові табори". Пізніше прессекретар Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що Пригожин "піде в Білорусь", а кримінальну справу проти нього припинять.