В ООН озвучили кількість жертв вибухів пейджерів і назвали це "жахливим" порушенням міжнародного права

В ООН закликали провести розслідування вибухів
Фото: president.gov.ua

Жертвами вибухів пейджерів і рацій у Сирії й Лівані стало щонайменше 32 особи, поінформувала 19 вересня Організація Об'єднаних Націй.

"Унаслідок нападів загинуло щонайменше 32 особи й 3250 осіб дістали каліцтва чи поранення, зокрема тяжкі. Серед загиблих – діти, а також медичний персонал. Приблизно 500 людей, зокрема один дипломат, дістали серйозні травми очей. В інших – травми обличчя, рук і тіла", – ідеться в повідомленні.

Експерти ООН із прав людини засудили "маніпуляції з тисячами електронних пейджерів та рацій" і назвали їх "жахливим" порушенням міжнародного права.

"Ці напади порушують право людини на життя, водночас немає жодних ознак того, що жертви становили неминучу смертельну загрозу для будь-кого. Такі напади потребують оперативного незалежного розслідування для встановлення істини й притягнення до відповідальності", – цитує їх пресслужба ООН.

В організації визнали, що пейджери й рації, котрі вибухали, поширювалися здебільшого серед людей, які, ймовірно, пов'язані з ліванським терористичним рухом "Хезболла", котрий бере участь у збройному конфлікті з Ізраїлем.

"На момент атак не було жодної можливості дізнатися, кому належав кожен пристрій і хто перебував поблизу", – наголосили експерти ООН.

Вони закликали провести "оперативне, ефективне, ретельне, неупереджене й прозоре розслідування" та притягнути винних до відповідальності.

Контекст:

17 вересня в Лівані масово вибухнули пейджери, які бойовики угруповання "Хезболла" використовують для зв'язку. За даними Reuters, ізраїльська розвідка заклала невелику кількість вибухівки в 5 тис. тайванських пейджерів, замовлених "Хезболлою" за кілька місяців до вибухів.

18 вересня відбулася серія вибухів портативних радіостанцій, котрі використовують бойовики "Хезболли".

За даними МОЗ Лівану, які наводить видання Elnashra, унаслідок вибуху пейджерів 17 вересня загинуло 12 людей, 2323 особи дістали поранення, а внаслідок вибуху рацій 18 вересня 25 людей загинули, а 608 осіб дістали поранення. "Хезболла" визнала загибель 25 своїх членів за ці два дні, зазначило Elnashra.

"Хезболла" пообіцяла відповісти на атаки, повідомив Al Mayadeen. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".

19 вересня телеканал ABC News із посиланням на джерело в розвідці США повідомив, що Ізраїль не менше ніж 15 років планував операцію з підриву пейджерів.