В ООН закликали Польщу прийняти групу мігрантів, що застрягли на кордоні з Білоруссю

Через наплив мігрантів на польсько-білоруському кордоні додатково протягнули колючий дріт
Фото: Ministerstwo Obrony Narodowej / Twitter
Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) закликало Польщу допустити на територію країни 24 мігрантів, які чекають на польсько-білоруському кордоні. Відповідну заяву опубліковано 24 серпня на сторінці представництва УВКБ у Польщі.

Зазначають, що мігранти, які намагалися нелегально пройти в Польщу з Білорусі, кочують на кордоні двох держав "протягом багатьох днів".

Співробітники силових структур Білорусі не дають їм повернутися в республіку, а польські прикордонники – не дозволяють пройти в Польщу.

"З нашої інформації випливає, що ця група складається переважно з людей з Афганістану та Іраку, включно з дітьми, жінками і потребує медичної допомоги. Деякі представники цієї групи можуть потребувати міжнародного захисту і, наскільки нам відомо, заявили про свій намір клопотати про надання притулку", – ідеться в заяві УВКБ ООН.

У документі написано, що "всі країни мають право управляти своїми кордонами відповідно до міжнародного права, але за умови дотримання прав людини, включно із правом на притулок".

Контекст:

Телеканал Polsat News із посиланням на прикордонну службу Польщі 23 серпня повідомив, що неподалік від селища Уснаж-Гурни на північному сході країни, поруч із Білоруссю, стоїть група іноземців із 24 осіб. RFM 24 уточнило, що на кордоні стало табором 20 чоловіків і чотири жінки.

Прессекретарка прикордонної служби Польщі Анна Михальська повідомляла, що 22 серпня на всій ділянці кордону з Білоруссю прикордонники зафіксували 84 спроби незаконного перетину кордону. За її словами, було затримано вихідців з Іраку, Афганістану, Сирії та Ємену.

Через наплив мігрантів на польсько-білоруському кордоні додатково до наявних заходів безпеки електронного спостереження протягнули колючий дріт. Окрім того, влада Польщі вирішила побудувати на кордоні з Білоруссю новий суцільний паркан висотою 2,5 м.

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі Гітанас Науседа, Егілс Левітс, Керсті Кальюлайд і Анджей Дуда під час зустрічі в Києві 23 серпня випустили спільну декларацію. У заяві міграційну кризу на кордоні з Білоруссю вони назвали "політично керованою гібридною операцією, що здійснює режим [самопроголошеного президента республіки Олександра] Лукашенка, у якій "експлуатують беззахисних громадян третіх країн". Її мета – "відвернути увагу від дедалі частіших порушень прав людини і громадянина з боку режиму".