У прокремлівському русі SERB заявили, що поліція опитує активістів через напад на Навального

Тарасевич (у центрі) і Петрунько (праворуч) на мітингу російської опозиції
Фото: svoboda.org

У SERB заперечують, що хтось із прихильників руху причетний до обливання зеленкою опозиційного політика Олексія Навального.

Після нападу на опозиціонера Олексія Навального поліція зацікавилася учасниками радикального прокремлівського руху SERB. Про це виданню РБК заявив активіст SERB Олексій Кулаков.

"Перевірка поліції проводиться щодо конкретних людей. Наразі – щодо тих осіб, які фігурують на відео, зокрема й щодо мене. Телефоном мене багато хто опитував: і співробітники поліції, і не співробітники поліції", – заявив Кулаков.

Лідер SERB Ігор Бекетов (відомий під ім'ям Гоша Тарасевич) також підтвердив РБК, що з поліції телефонували йому та його соратникам, запросивши для надання пояснень.

Бекетов і Кулаков стверджують, що ніхто з членів організації не причетний до атаки на Навального.

Активістів "підставив хтось із ліберальної опозиції", стверджує Бекетов, згадуючи події 27 квітня.

"Мені зателефонував невідомий, судячи з голосу – молодий чоловік, і запропонував о 17.00 зустрітися біля офісу ФБК, щоб зафіксувати цікавий матеріал, – розповів лідер SERB. – Така ж пропозиція надійшла й Кулакову. Ми взяли камери. Кулаков приїхав раніше, там нічого не було. Коли все сталося, він нічого не встиг зняти. Я запізнився на півгодини, бачив тільки наслідки".

Він підкреслив, що коли SERB проводить свої акції, то його активісти відкрито беруть за них відповідальність.

27 квітня Навального облили зеленкою, внаслідок інциденту політику довелося викликати "швидку". Опозиціонеру поставили діагноз "хімічний опік правого ока".

28 квітня телеканал РЕН ТВ опублікував запис нападу на Навального. На відео було заретушоване обличчя нападника, а також обличчя ще одного чоловіка, який нібито прогулювався поруч.

Блогер Radmir, який проаналізував запис із камери спостереження, упізнав у нападнику члена радикального руху SERB Олександра Петрунька.

Раніше Петрунько нападав на Навального в цьому ж місці 25 лютого 2016 року, жбурнувши в політика торт, а у вересні 2016 року облив сечею фотографії з виставки Джока Стерджеса, нагадав блогер.

Бекетов (Тарасевич) спростував заяви стосовно причетності Петрунька до атаки на Навального.

2 травня Навальний заявив, що внаслідок нападу його око втратило 80% зору.

4 травня поліція Москви відкрила кримінальну справу через інцидент за статтею "побої".