В Україну 7 червня приїде комісія ООН із розслідування порушень прав людини – Кислиця

Перша місія членів незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень прав людини відвідає кілька місць в Україні, зазначив Кислиця
Фото: Sergíy Kyslytsya / Facebook
7 червня в Україну прибуде перша місія членів незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень прав людини.

Про це 6 червня у Нью-Йорку на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому темі загроз сексуального насильства в контексті війни РФ проти України, повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Захід транслювали на сайті ООН.

"Уповноважені мають відвідати кілька місць в Україні, щоб дістати з перших рук інформацію про ймовірні порушення прав людини та зловживання, а також зустрітися із жертвами, свідками та вимушеними переселенцями", – сказав Кислиця.

Він зазначив, що скарги на сексуальні злочини, скоєні окупантами, зафіксовані у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях, а серед жертв російських ґвалтівників були неповнолітні та літні жінки. Також зареєстровано смертельні випадки, додав Кислиця.

"Російські окупанти замітають сліди, спалюючи тіла закатованих і зґвалтованих мирних жителів", – наголосив постпред України при ООН.

Росія "має припинити зґвалтування, насильство і злочини, скоєні російськими силами", підкреслила під час виступу постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Вона нагадала, що Радбез ООН ухвалив резолюцію, яка визнає зґвалтування та інші види сексуального насильства воєнними злочинами і злочинами проти людяності.

"Російські солдати вибивають двері у підвалах, де ховаються жінки, ґвалтують їх. Ці жахливі дії відбуваються на очах у їхніх дітей, а російські солдати ще знімають це на відео. Від цього кров холоне", – заявила Томас-Грінфілд.

Вона вказала, що відповідальність за скоєння сексуального та іншого насильства покладають насамперед на РФ.

Спеціальна представниця з питань сексуального насильства під час воєнних конфліктів Праміла Паттен на засіданні Радбезу ООН сказала, що кількість повідомлень про сексуальне насильство в Україні постійно зростає.

"Із червня групі зі спостереження за дотриманням прав людини управління верховного комісара ООН надійшли повідомлення про 124 випадки сексуального насильства", – зауважила вона.

Більшість повідомлень (56) стосуються жінок, додала Паттен.

Водночас, за її словами, ці дані не відбивають масштабів сексуального насильства, зумовленого війною РФ проти України.

Контекст:

Про статеві злочини російської армії проти мирного населення неодноразово заявляли в Офісі президента України та офісі українського омбудсмена.

Генпрокурорка України Ірина Венедіктова 22 березня повідомила про першу підозру окупанту за зґвалтування в Україні. 30 травня вона сказала, що першу справу про зґвалтування під час війни передали до суду.

Амбасадорка Великобританії у Києві Мелінда Сіммонс вважає, що російські військові використовують зґвалтування як зброю у війні проти України.

Українська влада заявила, що домагатиметься притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. Президент України Володимир Зеленський 12 квітня пообіцяв, що Україна "дістане кожного" воєнного злочинця з РФ.