В Узбекистані проведуть дострокові президентські вибори. Чинний глава держави назвав чотири причини

Мірзійоєв може залишитися при владі до 2037 року
Фото: Shavkat Mirziyoyev_press-service / Telegram
Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв оголосив 8 травня, що в країні відбудуться дострокові президентські вибори. Інформацію про це розмістили в Telegram глави держави.

"Глава держави оголосив, що в нашій країні достроково відбудуться президентські вибори", – ідеться в повідомленні.

"Радио Озодлик" зазначає, що, згідно із законодавством Узбекистану, після оголошення вибори президента мають відбутися у двомісячний строк (тобто в першій декаді липня).

Мірзійоєв назвав чотири причини призначення дострокових виборів:

  1. "Реформуються всі гілки влади, між ними серйозно змінюються відносини й баланс".
  2. "Оновлена конституція ставить перед президентом, парламентом, урядом, міністрами, хокімами нагальні нові політичні, соціальні й економічні завдання".
  3. Народ Узбекистану чекає від влади "вкрай важливих та актуальних змін і реформ у всіх сферах".
  4. "У нинішній ситуації, коли у світі й у регіоні протікають гострі та складні процеси, найактуальнішим і найважливішим питанням стає пошук та реалізація правильного й ефективного шляху розвитку".

Рішення про дострокові вибори президента глава держави ухвалив за тиждень після оголошення результатів референдуму про зміни до конституції, які 90,2% громадян підтримали.

Серед поправок до основного закону – збільшення строку повноважень президента Узбекистану із п'яти до семи років. Отже, нинішній глава держави Шавкат Мірзійоєв зможе обнулити президентські строки.

Контекст:

Дострокові президентські вибори дадуть можливість Мірзійоєву залишитися при владі до 2037 року, наголошує "Радио Озодлик". Згідно з їхньою інформацією, "спостерігачі із самого початку зважали на те, що основною метою референдуму було продовження президентського строку Мірзіяйоєва".