Вакцина проти COVID-19 від AstraZeneca ефективніша за умови збільшення інтервалу між двома уколами

Вакцина від AstraZeneca виявилася ефективною вже після введення першої дози препарату
Фото: EPA
Вакцина проти коронавірусу виробництва британсько-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca запобігає тяжким випадкам захворювання на COVID-19 і госпіталізації пацієнтів, повідомляють у пресрелізі компанії.

Вакцина проти COVID-19 виробництва британсько-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca виявилася ефективною вже після введення першої дози препарату, у разі збільшення проміжку між введенням першої та другої доз її ефективність підвищується. Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Результати попереднього аналізу третьої фази клінічних випробувань, які проводили у Великобританії, Бразилії та Південній Африці, засвідчили ефективність вакцини AstraZeneca на рівні 76% після першого уколу зі збереженням захисту до введення другої дози. Водночас за умови інтервалу між введенням препарату 12 тижнів і більше ефективність вакцини зростала до 82%, повідомили в компанії.

За словами дослідників, збільшення інтервалу між введенням першої та другої доз вакцини підвищує не тільки її ефективність, але й дає змогу заздалегідь вакцинувати більшу кількість людей. Крім цього, препарат AstraZeneca запобігає тяжким випадкам захворювання на COVID-19 і госпіталізації пацієнтів.

Аналіз також засвідчив здатність вакцини AstraZeneca знижувати безсимптомне передавання вірусу SARS-CoV-2. Дані досліджень продемонстрували, що позитивні результати ПЛР-тестів знизилися на 67% після однієї дози та на 50% – після введення двох доз препарату.

Великобританія першою у світі почала масову вакцинацію препаратом від AstraZeneca. Використання вакцини проти коронавірусу схвалили ІндіяМексикаБразилія.

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) 29 січня дозволило застосування вакцини проти COVID-19 виробництва AstraZeneca на території Європейського союзу. Цього самого дня постачання вакцини на території ЄС схвалила Єврокомісія.

Вакцина від AstraZeneca стала третім препаратом проти коронавірусу, рекомендованим для використання і дозволеним для постачання у Євросоюзі. Раніше ЕМА дозволило застосування американських вакцин виробництва Pfizer/BioNTech і Moderna.

Постійний комітет із вакцинації Stiko при Інституті вірусології імені Роберта Коха в Німеччині 28 січня рекомендував використовувати вакцину від AstraZeneca громадянам віком від 18 до 64 років.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.