Учені розробили тест, який визначає коронавірус за слиною упродовж пів години

Тест під назвою SPOT здатен із високою точністю виявити вірусну частку у краплі рідини
Фото: chbe.illinois.edu

Учені університету Іллінойсу у США розробили прилад, який дає можливість виявляти коронавірус за слиною людини протягом пів години. Про це 18 травня повідомили журнал Nature Communications і Кафедра хімічної та біомолекулярної інженерії університету Іллінойсу.

Тест під назвою SPOT здатен із високою точністю виявити вірусну частку у краплі рідини. Прилад портативний і працює від батарейок. Результати тестування з пристрою можна передати на комп'ютер або смартфон за допомогою USB-кабелю.

Дослідницька група вже випробувала прилад на 104 клінічних зразках. Він точно ідентифікував 28 із 30 зразків із позитивним результатом на коронавірус і 73 із 74 зразків із негативним результатом.

Дослідники також протестували SPOT зі зразками, які містять вірус грипу, новий коронавірус SARS-CoV-2 і три інші людські коронавіруси. Він точно ідентифікував зразки, що містять SARS-CoV-2, незалежно від того, чи були присутні там інші віруси.

Як зазначають дослідники, пристрій складається з простих і доступних компонентів: електроніки, оптичних фільтрів і теплового блоку. Багато деталей можна надрукувати на 3D-принтері.

Матеріальні витрати, за оцінками вчених, становитимуть менше ніж $78 на тест-систему за умови масштабного виробництва в 10 тис. пристроїв. Вартість реагентів та витратних матеріалів для кожного тесту становить $6,14.

Також дослідники підкреслили, що нинішні технології тестування на коронавірус складні, дорогі, забирають багато часу і потребують громіздкого обладнання та досвідчених аналітиків, тоді як їхнім пристроєм може керувати будь-яка людина з мінімальною підготовкою, яка буде обережною під час завантаження зразків.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у світі підтвердили вже 164 млн випадків COVID-19, померло 3,4 млн осіб.