Учені виявили на Церері солону воду

Яскраві ділянки на Церері виявилися солоною крижаною кіркою
Фото: nasa.gov

У NASA заявили про те, що на карликовій планеті Церера, яка розташована в астероїдному поясі Сонячної системи між Марсом і Юпітером, є запаси солоної води.

Учені проаналізували знімки карликової планети Церера, яка розташована в астероїдному поясі Сонячної системи між Марсом і Юпітером, надані міжпланетним зондом Dawn Національного космічного агентства США (NASA). Аналіз показав, що в надрах планети є солона вода, повідомляє NASA.

На знімках чітко видно яскраві ділянки на поверхні Церери. Учені дійшли висновку, що вони являють собою відкладення з карбонату натрію – сполуки натрію, вуглецю і кисню.

На їхню думку, ці відкладення утворилися із солоної рідини, яка просочилася на поверхню і випарувалася, залишивши кірку, що добре відбиває світло. Аналіз даних, переданих із Dawn, засвідчив, що рідина просочилася з резервуара із солоною водою під поверхнею планети завглибшки 40 км і завширшки в сотні кілометрів.

Нові дослідження, зосереджені на кратері Церери Оккатор, де розташовані великі найяскравіші ділянки, підтверджують, що Церера – це багатий водний світ, ідеться в повідомленні.

Цереру відкрив 1801 року італійський астроном Джузеппе Піацца. Спочатку її віднесли до планет, потім – до астероїдів, а у 2006 році остаточно визнали карликовою планетою. Її діаметр становить приблизно 950 км. Поверхня небесного тіла, ймовірно, покрита льодом.

У березні 2015 року зонд NASA під назвою Dawn, запущений у 2007 році, наблизився до Церери. Завданням апарата було дослідити планету й один із найбільших сусідніх астероїдів Весту.

У грудні 2016 року вчені з NASA, аналізуючи знімки з Dawn, визначили, де в надрах і на поверхні карлика Церери шукати воду. На думку науковців, на екваторі лід розміщений приблизно за метр під поверхнею планети, а на полюсах його приховує лише шар пилу.