Учені знайшли найтоксичніший білок SARS-CoV-2 і ліки, які його нейтралізують

Учені ввели кожен із 27 генів SARS-CoV-2 у клітини людини й досліджували їхню токсичність
Фото: depositphotos.com
Вірусний білок Orf6 убивав приблизно половину людських клітин, з'ясували дослідники Медичної школи Мерилендського університету.

Дослідники Медичної школи Мерилендського університету визначили найтоксичніші білки, що виробляє SARS-COV-2. Про це 26 березня пише портал Medical Xpress.

Учені ввели кожен із 27 генів SARS-CoV-2 у клітини людини й досліджували їхню токсичність, а також створили 12 ліній плодових мушок для експресії білків SARS-CoV-2, які можуть бути токсичними.

Дослідники виявили, що найтоксичнішим був вірусний білок Orf6, він убивав приблизно половину людських клітин. Токсичними також виявилися два інші білки – Nsp6 та Orf7a, вони вбили приблизно 30–40% людських клітин.

Учені з'ясували, що токсичний білок Orf6 вірусу SARS-CoV-2 "прилипає" до низки людських білків, які виконують роботу з переміщення матеріалів з ядра клітини.

Потім вони виявили, що один із цих рухомих білків людини, на яку був націлений вірус, блокує препарат селінексор (selinexor), схвалений у США для лікування деяких видів раку крові.

Зазначають, що селінексор сам собою токсичний, а втім, він поліпшив виживання людських клітин, атакованих коронавірусом, приблизно на 12%, а також сприяв відновленню легень і "генераторів енергії" в м'язових клітинах.

Селінексор, як і понад 1 тис. інших препаратів, дозволених у США, проходить клінічні випробування на використання під час COVID-19, ідеться в повідомленні.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які розслідували причини пандемії під час поїздки в Китай, назвали чотири можливі шляхи передання коронавірусу SARS-CoV-2 людям і його поширення. Найімовірнішим у ВООЗ вважають передання коронавірусу людям від кажанів через якусь іншу тварину, ідеться в документі, який потрапив у розпорядження Associated Press. Витік коронавірусу з лабораторії в Ухані експерти визнали найбільш малоймовірним сценарієм.

Уряд Китаю пов'язував спалах захворювання з уханським ринком тварин і морепродуктів "Хуанань": перші пацієнти були там або постійними покупцями, або продавцями.

Учені вважали, що в ланцюжку передавання вірусу SARS-CoV-2, який спричиняє захворювання на COVID-19, були кажани, змії й панголіни (в Китаї їхнє м'ясо вважають делікатесом).