Учений, який синтезував "Новачок", заявив, що неможливо точно визначити, як ця речовина потрапила до Великобританії

Спроби англійців простежити шлях А-234 в Солсбері не матимуть успіху, прогнозує розробник отрути
Фото: ЕРА

Немає сумнівів, що люди, які отруїли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, використовували речовину, відому як А-234, однак Організація із заборони хімічної зброї не зможе зі 100-відсотковою впевненістю назвати місце виготовлення партії, яка потрапила в Солсбері, заявив російський хімік Володимир Углєв.

На колишнього співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію здійснено атаку із застосуванням речовини А-234, яка входить до групи нервово-паралітичних агентів "Новачок", але виявити місце виготовлення цієї партії отрути нереально. Про це в інтерв'ю Financial Times сказав радянський учений Володимир Углєв, який входив до групи хіміків, що першою синтезувала А-234 у грудні 1975 року.

За його словами, немає жодних сумнівів, що в англійському Солсбері проти Скрипалів використали цей агент.

"Як громадянин Росії я не згоден із великодержавним шовінізмом, який роздуває режим кремлівсько-луб'янських злодіїв і вбивць, і повністю підтримую політику британського уряду щодо Росії. Водночас, будучи професійним хіміком, я прекрасно розумію, що ми не дістанемо стовідсоткового підтвердження провини кремлівсько-луб'янських убивць ні від англійських фахівців, ні від експертів Організації із заборони хімічної зброї", – підкреслив Углєв.

На відміну від радіоактивного полонію, який застосували для вбивства екс-офіцера ФСБ РФ Олександра Литвиненка у 2006 році, "Новачок" не залишає вторинних слідів, і визначити за допомогою аналізів, де його було вироблено та як він потрапив у Солсбері, неможливо, пояснив хімік.

66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння в британському Солсбері 4 березня.

Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

У відповідь на атаку 28 країн вислали російських дипломатів.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що "Новачок" ніколи не розробляли у РФ. За її словами, його могли створити у країнах Заходу колишні радянські вчені. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що такі речовини здатні виробляти приблизно 20 країн світу.

29 березня стало відомо, що Юлія Скрипаль отямилася і почала розмовляти, а 30 березня лікарі розповіли, що вона в лікарні почала їсти та пити.

6 квітня стало відомо, що стан Сергія Скрипаля також більше не є критичним.

3 квітня директор лабораторії оборонної науки та техніки Портон-Даун Гері Ейткенгед визнав, що експерти не змогли визначити, де було створено отруту, якою отруїли Скрипаля.

За даними The Times, Велика Британія заявила союзникам, що "Новачок" виготовили в лабораторії в Саратовській області РФ.