"Вчуся стояти на одній нозі". Навальний розповів про плани щодо відновлення

Навальний зізнався, що не може кинути м'яч лівою рукою
Фото: navalny / Instagram

Російський опозиційний політик Олексій Навальний поділився в Instagram планами щодо реабілітації після отруєння. Як написав Навальний, ще влітку він навчився їздити на вейкборді, а тепер вчиться стояти на одній нозі.

Російський опозиціонер Олексій Навальний опублікував 23 вересня в Instagram пост після виписки зі стаціонару берлінської клініки "Шаріте". У ньому він розповів про найближчі плани щодо реабілітації.

"Уперше мене підвели до дзеркала, за 24 дні в реанімації (із яких 16 у комі). Із дзеркала на мене подивився персонаж фільму "Володар перснів". І повірте, це був зовсім не ельф. Я страшенно засмутився: подумав, що мене ніколи не випишуть. Але лікарі й далі робили своє диво, я займався з фізіотерапевтом, їв, намагався більше спати (найбільша проблема досі). Останні дні мені навіть уже дозволяли виходити на спільний балкон двічі по п’ять хвилин на день. Щоправда, від балкона було ще більше туги: погода чудова, сонце світить, унизу якісь парки й дерева, а я – у палаті", – написав він.

Після 32 днів у госпіталі лікарі вирішили, що подальше відновлення Навального потребує не стаціонарного лікування, а нормалізації життя.

"Ходити, проводити час із сім'єю. Прогрузитися в рутину щоденних рухів. І от – хоп – я вже шкандибаю парком у штанях на три розміри більших. Насамперед попросив відвезти мене куди-небудь, де є дерева", – зазначив він

Плани, як сказав опозиціонер, у нього на найближчий час прості.

"Фізіотерапевт щодня. Можливо, реабілітаційний центр. Стояти на одній нозі. Повністю повернути контроль над пальцями. Тримати баланс. Кумедно, я мріяв навчитися їздити на вейкборді за катером по хвилі й навчився цього літа. А тепер учуся стояти на одній нозі. Усякі смішні штуки з’явилися. Наприклад, я не можу кидати м'яч лівою рукою. Навіть зловити можу, а кинути ні. Мозок просто не хоче робити цей рух. Або писати рукою. До останнього часу не виходило в рядок. Увесь час у стовпчик починав", – уточнив політик.

Навальний подякував команді лікарів клініки "Шаріте" і професору Екарду особисто. Опозиціонер пообіцяв більше часу проводити в соціальних мережах.

"Учора приходила нейропсихологиня, робила тести, перевіряючи, чи не здурів я. Питаю: що робити, щоб швидше повернутися з погляду не тільки фізичного, а й голови. Відповідь сподобалася: читайте більше, пишіть у соцмережі. Грайте у відеоігри. Треба дізнатися, чи можна отримати в лікарні рецепт на PS 5", – додав Навальний.

20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська до Москви, екстрено сів у Омську через погіршення стану політика. Навальний перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без пам’яті. Уранці 22 серпня його літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

2 вересня німецький уряд повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, відібраний у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви Берліна про отруєння Навального не підкріплено фактами. Голова Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджує, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про виведення Навального з медичної коми та від’єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще і вже стає на ноги. 15 вересня опозиціонер виклав перший після отруєння пост в Instagram.

Соратники опозиціонера заявили, що в його готельному номері в Томську знайшли пляшку з-під мінеральної води зі слідами отрути