Великобританія через "загрозливу поведінку РФ" почала постачання Україні легкої протитанкової зброї

Великобританія розпочала постачання Україні зброї, призначеної для боротьби з танковою армією Росії
Фото: Минобороны России / Facebook
Великобританія у відповідь на "загрозливу поведінку РФ" почала постачання Україні легкої протитанкової зброї. Про це 17 січня під час виступу в Палаті громад британського парламенту заявив міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес, пишуть Reuters та The Guardian.

Він зазначив, що перші системи оборонної зброї було доправлено в понеділок. Крім того, в Україну скерували "невелику кількість" британських військовослужбовців, які проведуть навчання з використання зброї для ЗСУ.

Воллес не уточнив ні кількості, ні типу зброї, яку надсилають Україні, але зазначив, що "вона не є стратегічною" і "не становить загрози для Росії".

За словами глави міноборони Великобританії, протитанкова зброя – ближнього радіуса дії та "призначена для самооборони". Однак це "змусило б людей замислитися про те, що вони роблять, і якби танки увірвалися в Україну, вторглися б до неї, то вона була б частиною захисного механізму", зазначив Воллес.

На думку експертів, Великобританія, найімовірніше, постачає Україні ручну легку протитанкову зброю нового покоління з дальністю стрільби в кілька сотень метрів, вона призначена для боротьби з танковою армією Росії.

Британський журналіст Джордж Еллісон написав у Twitter 17 січня, що легке протитанкове озброєння перевозять в Україну транспортні літаки C-17. З огляду на маршрут, вони прямували, минаючи повітряний простір Німеччини.

Як відомо, ФРН виступає проти постачання зброї Україні.

Заяву Воллеса у Twitter привітав міністр оборони України Олексій Резніков.

"Україна високо цінує рішення Великобританії надати новий пакет безпеки з легкими протитанковими оборонними системами озброєння", – написав Резніков.

Воллес і Резніков 13 січня під час телефонної розмови обговорили російську агресію.

"Будь-яке вторгнення Росії буде стратегічною помилкою і спричинить серйозні наслідки", – заявив після розмови Воллес.

Контекст:

Із 2014 року Великобританія постачала для потреб Збройних сил України військову допомогу.

У серпні 2020 року посол України в Лондоні Вадим Пристайко заявив, що готують великий контракт із Великобританією не лише на придбання, а й на виробництво в Україні летальних озброєнь.

У жовтні Великобританія та Україна домовилися про виробництво ракетних катерів для ЗСУ. Договір передбачає виділення Великобританією кредиту, допомогу в будівництві двох військових баз та підтримку суднобудівних потужностей в Україні.

У червні 2021 року Україна та Великобританія підписали меморандум щодо реалізації проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та ВМС України. 

Як повідомило видання ZN.UA, у листопаді Пристайко за дорученням Кабміну підписав українсько-британську рамкову угоду, яка передбачає виділення коштів на будівництво восьми ракетних катерів, придбання у Великобританії двох тральників та створення в Україні двох військово-морських баз. Кредит на суму понад £1,7 млрд нададуть Україні на 10 років. Підписана в Лондоні угода деталізує фінансову сторону домовленостей України та Великобританії.

Великобританія розпочала постачання протитанкової зброї Україні на тлі накопичення військ РФ біля кордону України. У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями". США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруження на кордоні України.