Великобританія не дозволяла Україні використовувати ракети Storm Shadow під час наступу в Курській області – The Telegraph

Ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції та Великобританії
Скріншот: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

Уряд Великобританії не давав Україні дозволу на використання далекобійних ракет Storm Shadow у межах наступу в Курській області. Про це 12 серпня написала The Telegraph із посиланням на неназваного представника канцелярії прем'єр-міністра Сполученого Королівства.

За його словами, "позиція Великобританії не змінилася".

Лондон постачає військову допомогу, щоб Україна могла захищатися від незаконних атак Росії відповідно до міжнародного гуманітарного права, додав співрозмовник ЗМІ.

Він зазначив, що у британському уряді "чітко дають зрозуміти", що "обладнання, яке надала Великобританія, призначене для оборони України".

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції та Великобританії. Тому, як зазначила The Telegraph, свою позицію щодо застосування Україною ракет має висловити також Париж.

12 серпня глава Міноборони України Рустем Умєров повідомив, що обговорив із міністром оборони Франції Себастьяном Лекорню зняття заборони на удари по військових цілях у РФ.

У вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський заявив, що дуже розраховує на те, що Умєров і всі дипломати "будуть максимально активно працювати з партнерами щодо далекобійності для України".

Новий прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер розповідав журналістам дорогою на саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, що Україна сама має вирішувати, як вона використовуватиме ракети, які надала їй Великобританія. Водночас The Telegraph зазначала, що політика країни "не змінилася" і, незважаючи на заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські чиновники побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни і може втягнути Великобританію в конфлікт із Росією.

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала нессподіваною для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головкома ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України зараз приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.