Верховний комісар ООН звернувся до Маска після масових скорочень у Twitter

Верховний комісар ООН із прав людини закликав Маска "забезпечити, щоб права людини посідали центральне місце в управлінні Twitter"
Фото: ЕРА

Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк звернувся до нового власника соцмережі Twitter Ілона Маска із відкритим листом, у якому закликав "забезпечити, щоб права людини посідали центральне місце в управлінні Twitter".

Про це повідомив сайт управління Верховного комісара ООН із прав людини.

Тюрк написав Маску після масових скорочень у компанії, під звільнення потрапили, зокрема, співробітники команди дослідників штучного інтелекту (за винятком двох співробітників). На думку комісара, це "невтішний початок".

"Twitter – частина глобальної революції, яка змінила те, як ми спілкуємося. Але я пишу з тривогою і побоюваннями стосовно нашого цифрового громадського майданчика і ролі Twitter у ньому. Як і всі компанії, Twitter має усвідомлювати шкоду, пов'язану з її платформою, і робити кроки щодо її усунення. Повага до наших загальних прав людини має визначати межі використання та розвитку платформи. Якщо говорити коротко, я закликаю вас забезпечити, щоб права людини посідали центральне місце в управлінні Twitter під вашим керівництвом", – заявив він.

Wired пише, що йдеться про відділ ethical AI, який багато технологічних компаній створили для виявлення та пом'якшення проблем, пов'язаних із расовими, гендерними та віковими упередженнями. Однак у Twitter цей підрозділ був прогресивнішим, ніж у більшості інших компаній, публікував подробиці про проблеми із системами штучного інтелекту компанії та давав змогу зовнішнім дослідникам перевіряти алгоритми на наявність нових проблем, наголошує ЗМІ.

Контекст:

Маск оголосив про купівлю соціальної мережі у квітні за ціною $54,20 за акцію, тобто $43,4 млрд за всю компанію. На його думку, компанія потребує перетворення. 26 квітня сторони остаточно погодили умови і домовилися, що Маск купить Twitter за $44 млрд.

Потім Маск почав звинувачувати соцмережу у поширеності ботів на платформі і вимагати статистику про наявність фейкових акаунтів. 13 травня Маск зупинив купівлю Twitter, пославшись на розгляд про кількість ботів у соцмережі. 7 червня він опублікував відкритий лист до Twitter із погрозою розірвати угоду, якщо йому не нададуть даних про ботів. За місяць він повідомив, що компанія так і не надала інформації про підроблені або спам-акаунти на платформі. Через це він вирішив припинити оформлення угоди щодо купівлі.

12 липня Twitter подала позов проти Маска, а його поведінку назвала "недоброчесною". На початку жовтня бізнесмен заявив, що завершить угоду, і висунув вимогу зупинити проти нього судову справу.

27 жовтня Маск завершив операцію з купівлі Twitter за $44 млрд. Того самого дня він звільнив чотирьох топменеджерів Twitter, включно з головним виконавчим директором, фінансовим та юридичним директорами. Вони можуть отримати приблизно $100 млн компенсації.

4 листопада Маск оголосив, що доходи Twitter "сильно впали". Загалом бізнесмен збирався звільнити 3700 співробітників.