Верховний суд Непалу вирішив випустити на волю відомого серійного вбивцю Чарльза Собраджа

Собраджа вирішили звільнити за станом здоров'я
Фото: EPA
Верховний суд Непалу 21 грудня постановив звільнити із в'язниці Чарльза Собраджа – відомого французького серійного вбивцю, за мотивами історії якого зняли серіал "Змій". Про це повідомляє CNN.

За словами офіційного представника суду Бімала Пауделя, суд ухвалив рішення на підставі віку і стану здоров'я підсудного. Суд заявив, що в Собраджа хвороба серця і він потребує операції на відкритому серці.

Собрадж, якому зараз 78 років, відбував довічне ув'язнення у передмісті Катманду Бхактапура за вбивство двох туристів 1975 року, але багато які з його імовірних убивств залишаються нерозкритими.

Представник додав, що колегія із двох суддів Верховного суду наказала уряду негайно звільнити його й депортувати до своєї країни протягом 15 днів.

Контекст:

Собраджа, який народився у в'єтнамському Сайгоні, що перебуває під керуванням Франції, уперше ув'язнили в Парижі 1963 року за крадіжку зі зломом. Згодом його звинуватили у скоєнні злочинів у низці країн: Франції, Греції, Туреччині, Ірані, Афганістані, Пакистані, Непалі, Індії, Таїланді й Малайзії.

Він також утік із в'язниць у кількох країнах, а через його схильність до ухиляння від влади його прозвали Змієм.

За словами його біографів, Собрадж зрештою зізнався щонайменше у 12 вбивствах у період із 1972-го до 1976 року і натякнув інтерв'юерам на інших, перш ніж відмовитися від зізнань перед подальшими судовими розглядами. Справжня кількість його жертв невідома.

2014 року непальський суд визнав Собраджа винним у вбивстві канадського туриста Лорана Кар'єра 1975 року.

Драма BBC/Netflix 2021 року під назвою "Змій" базується на історії імовірних убивств Собраджа. У ній розповідають, як упродовж багатьох років він ухилявся від закону по всій Азії, оскільки він нібито накачував, грабував і вбивав туристів на так званій стежці хіпі.