Вибух у пітерському метро застав російську владу зненацька. Навіть "візитки Яроша" підкинути не встигли – Чорновіл

Чорновіл: Якщо теракт організувала ФСБ, то він, найімовірніше, пов'язаний із масовими мітингами, які пройшли в Росії минулого тижня
Фото: Микола Тис / zik.ua

"Дождь" – єдиний російський телеканал, який заявив, що у вибуху в пітерському метро потрібно шукати "український слід", зазначив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог, екс-нардеп Тарас Чорновіл.

Кремль не звинуватив Україну в причетності до вибуху в метро Санкт-Петербурга, оскільки цей теракт організовано не ФСБ. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив політолог, екс-нардеп Тарас Чорновіл.

"Ідея звинуватити у вибуху умовну українську диверсійно-розвідувальну групу, безумовно, була. І єдиним російським телеканалом, який заявив, що потрібно шукати "український слід", виявився "Дождь". До речі, цей нібито ліберально-опозиційний телеканал уже давним-давно перебуває під контролем Кремля. Вони підіграють російській владі, намагаючись передбачити хід її думки. Чому Кремль не став розігрувати "українську версію"? Можливо, це дійсно реальний теракт, який не був організований ФСБ", – зазначив Чорновіл.

На його думку, багато жителів РФ незадоволені внутрішньою політикою країни за часів президентства Володимира Путіна.

"Не потрібно забувати, що сотні тисяч сімей у Росії за Путіна понесли страшні втрати. Людей убивали в тому ж Дагестані, Чечні тощо. І є багато людей, готових мстити. Тому я не відкидаю, що це був справжній теракт. Якби цей вибух готували самі російські спецслужби, то це робили б із конкретною метою. Наприклад, звинуватити Україну. Але вибух у пітерському метро застав російську владу зненацька. Навіть "візитки Яроша" підкинути не встигли. І не встигли приготувати якусь версію події. Зате одразу ж опублікували фото підозрюваного: людина з типовою кавказькою зовнішністю. І тут уже прив'язати "український слід" стало дуже складно", – підкреслив політолог.

Він уважає, якщо за терактом стоять російські спецслужби, то його організація пов'язана з акціями протесту, які пройшли в РФ 26 березня.

"Якщо ж теракт організувала ФСБ, то він, найімовірніше, пов'язаний із масовими мітингами, які пройшли в Росії минулого тижня. Для всього російського істеблішменту вихід на протести такої кількості молоді став шоком. Дрібні цуценята дали по морді головному шакалу. І на це треба було реагувати, закручувати гайки. Вони провели масові арешти, але після цього на РФ почав тиснути Захід. І тут треба було довести, що проведення арештів – абсолютно виправданий крок. Як це зробити? Організувати теракт. І європейці, і американці одразу зрозуміють: якщо в країні стався теракт, закручування гайок місцевою владою – абсолютно виправдане", – заявив Чорновіл.

За його словами, Кремль посилить контроль над інтернетом у Росії.

"До того ж, я думаю, російська влада значно посилить контроль над інтернетом, обмежить доступ до зв'язку й інформації. Тобто зосередяться на тому сегменті, який украй важливий для людей, які вийшли на протести і налякали Кремль. А Україна для російської влади зараз не має такого високого пріоритету", – резюмував політолог.

3 квітня приблизно о 15.00 за київським часом в метро Санкт-Петербурга між станціями "Технологічний інститут" та "Сінна площа" стався вибухЗа офіційними даними, загинуло 14 людей, у стаціонарах Петербурга перебувають 49 осіб.

За інформацією "РИА Новости", у вагоні метро спрацював саморобний вибуховий пристрій. У Генпрокуратурі РФ вибух назвали терактом.

Російська влада повідомила вранці 4 квітня, що в лікарнях залишається 51 потерпілий унаслідок теракту. За даними МЗС, українців серед постраждалих немає.

Як повідомляє ТАСС, посилаючись на джерело в правоохоронних органах, смертник, що підірвав себе в метро Санкт-Петербурга, був уродженцем Середньої Азії та мав зв'язки із сирійськими бойовиками.

Джерело в правоохоронних органах Киргизстану повідомило виданню "Газета.Ru", що підозрюваний у скоєнні теракту в метро Санкт-Петербурга Акбаржон Джалілов не перебував на спецобліку і не був помічений у злочинній діяльності.