"Ситуація є щонайменше дивною". У Москві прокоментували відмову Іспанії пустити російські кораблі

У МЗС РФ здивувалися, що про інцидент дізналися ЗМІ
Фото: Russian Foreign Ministry - МИД России / Facebook
Відмова Іспанії дозволити зупинення російських військових кораблів у порту міста Сеута суперечить двостороннім угодам. Про це 21 серпня заявили у МЗС РФ.

"Із подивом дізналися про відмову. [...] Ця ситуація є щонайменше дивною, особливо на тлі наявної позитивної практики взаємодії у питаннях про входження російських військових кораблів в іспанські порти. Зазначений крок безсумнівно суперечить духу підписаної між двома країнами 2009 року декларації про стратегічне партнерство, а також російсько-іспанській взаємодії, яка конструктивно розвивалася останніми роками", – ідеться у повідомленні.

Російське зовнішньополітичне відомство припустило, що інформація потрапила у ЗМІ не випадково.

"Дивує і той факт, що іспанські офіційні особи допустили витік цього сюжету в центральні ЗМІ країни, мабуть, цим хотіли продемонструвати своє рівняння на русофобське крило НАТО в період підготовки саміту країн – членів Альянсу, який має відбутися у Мадриді 2022 року", – заявили в МЗС РФ.

Іспанія приєдналася до НАТО 1982 року, під час так званого третього розширення Альянсу.

Контекст:

19 серпня низка іспанських видань, зокрема El Pais, повідомила, що МЗС Іспанії не погодило триденної стоянки для дозаправлення в порту міста Сеута двох російських суден ВМФ РФ – великого протичовнового корабля "Вице-адмирал Кулаков" і буксирного судна "Алтай".

El Pais підкреслює, що з 2011-го до 2016 року російські військові кораблі із загальною чисельністю екіпажу до 10 тис. осіб приблизно 60 разів заходили в порт Сеути.

Як повідомила "Немецкая волна", це зумовило критику з боку союзників Іспанії по НАТО і Євросоюзу. Великобританія вважала, що РФ використовує стоянку в Сеуті для збирання інформації про британську військово-морську базу в Гібралтарі. Європарламент попросив іспанський уряд пояснити, наскільки ці зупинки узгодили із санкціями, накладеними на РФ через окупацію Криму.

Зрештою таку практику зупинили, російські кораблі заходили в порт, але рідко, востаннє це було 2018-го і 2019 року, пише El Pais.