Спікер Держдуми заявив, що військовозобов'язаним росіянам заборонено покидати РФ, але згодом уточнив пост

Володін поширив суперечливі дані про виїзд військовозобов'язаних із Росії

Фото: ЕРА
Росіянам, які перебувають на військовому обліку, не можна виїжджати за межі країни без дозволу військових комісаріатів. Про це 29 вересня повідомив спікер Державної думи РФ В'ячеслав Володін у Telegram.

"Одне з найчастіших запитань – про виїзд громадян, які перебувають на військовому обліку, за межі нашої країни. На інформаційних ресурсах щодо цього надано роз'яснення, які часто суперечать одне одному. Звертаю вашу увагу, згідно із 31-ФЗ "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію в Російській Федерації", громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації заборонено виїзд з місця проживання без дозволу військових комісаріатів (ст. 21). Така норма закону є, і її мають дотримуватися всі військовозобов'язані", – пояснив він ситуацію.

Згодом Володін додав роз'яснення міністерства оборони Росії, у якому йдеться про те, що оскільки оголошено часткову мобілізацію, указаний ним закон у такому разі не діє.

"Інформую вас. Після сьогоднішньої публікації надійшло роз'яснення від міноборони Росії. Оскільки мобілізація часткова, норми ст. 21 закону 31-ФЗ не застосовують. У зв'язку із чим пересування громадян, які перебувають на військовому обліку, не потребує дозволу військових комісаріатів", – написав він.

Контекст:

21 вересня Путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призову підлягає приблизно 300 тис. осіб. Водночас росЗМІ повідомляли, що під призов може потрапити 1,2 млн людей.

Шойгу і Путін стверджували, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), котрі мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументовано, і навіть місцева влада у РФ визнає, що мобілізує і "громадян, яких не мають призивати".

Після оголошення Путіним мобілізації на автомобільних КПП на кордоні Росії з низкою країн виникли затори через велику кількість охочих виїхати. Зокрема, великі скупчення машин фіксували на кордоні з Фінляндією, Монголією та Грузією.

На тлі мобілізації зріс попит на місця у приватних літаках. Росіяни прямували переважно до Вірменії, Туреччини та Азербайджану, які дозволяють громадянам РФ безвізовий в'їзд. Вони платять від £20 тис. до £25 тис. за місце у приватному літаку, а вартість оренди восьмимісного літака коливається від £80 тис. до £140 тис.

Точних даних про тих, хто виїхав із Росії після оголошення мобілізації, немає, але "Новая газета. Европа" писала, що може йтися про 260 тис. чоловіків.