Вірменія і Азербайджан звинуватили одне одного в обстрілах. На кордоні країн почалися бойові дії з використанням артилерії та безпілотників

У конфлікті Вірменії та Азербайджану 13 вересня розпочався новий виток напруженості
Фото: mil.am
З офіційною заявою щодо ситуації виступило 13 вересня міністерство оборони Азербайджану. Прессекретар вірменського оборонного відомства Арам Торосян 13 серпня оприлюднив заяву у Facebook.

Азербайджан заявив, що збройні сили Вірменії нібито здійснили широкомасштабні диверсії на дашкасанському, кельбаджарському і лачинському напрямках. Вірменські диверсійно-розвідувальні групи в темний час доби нібито замінували ділянки між позиціями підрозділів азербайджанської армії та дорогами постачання в різних напрямках, а позиції азербайджанських військових, за твердженням міноборони країни, зазнали мінометного вогню.

"Унаслідок вжитих нашими частинами термінових заходів щодо негайного запобігання цим актам стався бій", – повідомила азербайджанська сторона, зазначивши, що в підсумку обидві сторони зазнали втрат.

Дії збройних сил Вірменії в Баку назвали "провокаціями, які створюють військову загрозу суверенітету країни".

У міноборони Вірменії заявили про застосування противником артилерії та безпілотників.

"13 вересня о 0.05 підрозділи ЗС [збройні сили] Азербайджану розпочали стрілянину з артилерії, великокаліберної вогнепальної зброї по позиціях Вірменії в Горісі, Сотку і Джермуку. Ворог також використовує БПЛА", – заявив Торосян.

У соцмережах поширюють відео, яке може свідчити про використання в конфлікті реактивної артилерії.

Контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але іноді між сторонами виникають збройні сутички.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху почався наймасштабніший протягом останніх років воєнний конфлікт, який тривав півтора місяця. Сторони використовували танки, важку артилерію та авіацію.

10 листопада представники Вірменії, Азербайджану і Росії як посередника підписали заяву про припинення війни. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху розмістилося 1960 російських миротворців. Азербайджан дістав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський та Лачинський. Вірменія мала вивести звідти свої війська.

3 серпня 2022 року Азербайджан заявив про проведення в Нагірному Карабаху операції "Відплата" у відповідь на нібито збройні провокації. Азербайджанська армія 26 серпня увійшла до міста Лачин, яке з 1992 року перебувало під контролем невизнаного Нагірного Карабаху, про це повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв.