Вірменія заявила про смерть військовослужбовця унаслідок обстрілу. У Баку це заперечують

Міноборони Вірменії заявило про обстріл прикордонних територій
Фото: mil.am
Міністерство оборони Вірменії 25 травня заявило про обстріл вірменських позицій на кордоні з Азербайджаном. Повідомлення опубліковано на сайті відомства.

"25 травня приблизно о 14.20 у прикордонній частині села Верін-Шоржа Ґегаркунікської області зареєстровано інцидент із застосуванням вогнепальної зброї", – зазначили в міністерстві.

Під час обстрілу смертельні поранення дістав військовослужбовець 1989 року народження, повідомило "Радио Азатутюн".

Міноборони Азербайджану того самого дня на своєму сайті спростувало інформацію про обстріл.

"Удень 25 травня сім вантажівок з особовим складом збройних сил Вірменії здійснили спробу наблизитися до зазначеної ділянки кордону. У результаті вжитих нашими підрозділами попереджувальних заходів пересування противника було припинено", – повідомили в міністерстві.

У Баку кажуть, що не вели прицільного вогню по вірменських військових.

"Згідно з наявною у нас інформацією, інцидент із загибеллю вірменського військовослужбовця стався унаслідок нещасного випадку. Азербайджанська сторона не має жодного стосунку до цього інциденту", – підкреслили в повідомленні.

Контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершили підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. За час конфлікту в регіоні загинуло понад 30 тис. людей. Азербайджан вважає Нагірний Карабах окупованою Вірменією територією.

2020 року між Вірменією і Азербайджаном спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт через Нагірний Карабах.

У вересні 2020 року міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в "масштабній провокації", обстрілі позицій азербайджанської армії і оголосило про початок "стрімкого контрнаступу". Вірменська влада, зі свого боку, заявила, що азербайджанські військовослужбовці ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовували танки, важку артилерію і авіацію.

Обидві країни оголосили мобілізацію. Кілька разів досягали домовленостей про перемир'я в Нагірному Карабасі, але щоразу їх порушували.

У ніч на 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістили 1960 російських миротворців. Азербайджану дали право зайняти Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський райони.