Восьмеро колишніх депутатів Держдуми РФ утекли з країни

Над кількома екс-депутатами Думи нависла загроза кримінального покарання
Фото: EPA

За підрахунками "Русской службы BBC", усе більше екс-депутатів російського парламенту рятуються за кордоном від політичних та кримінальних переслідувань.

Восьмеро депутатів Державної думи Росії минулого, шостого, скликання втекли з Росії, повідомляє "Русская служба BBC".

Серед утікачів – Марія Максакова й Ілля Пономарьов, що проживають у Києві, чий від'їзд пов'язаний із політичними й особистими причинами.

Деякі з тих, хто виїхав, можуть побоюватися кримінального переслідування, повідомили джерела.

Комуніст Володимир Безсонов виїхав із Росії відразу після виборів до Держдуми у вересні 2016 року, розповіли ВВС три депутати від КПРФ. Зараз він перебуває в одній із прибалтійських країн і думає над поданням прохання про політичний притулок. Комуніста обвинувачують у завданні поліцейським закритих черепно-мозкових травм. За версією слідства, це сталося на неузгодженій акції 2 грудня 2011 року в Ростові-на-Дону.

Поїхав і колишній депутат Держдуми від "Справедливой России" Олег Міхєєв. Його підозрюють у замаху на шахрайство в особливо великому розмірі. Кримінальну справу порушили у 2013 році, після того, як Держдума позбавила Міхєєва депутатської недоторканності. Судові пристави вважають, що він перебуває на Кіпрі.

Колишній депутат Держдуми від КПРФ Микола Паршин покинув Росію та перебуває в одній із балтійських країн, розповіли два діючі депутати-комуністи й один колишній депутат. Улітку 2014 року з Паршина зняли депутатську недоторканність для порушення кримінальної справи за статтею "шахрайство в особливо великому розмірі". Політика обвинувачують у шахрайстві з купівлею-продажем будівлі школи.

Колишній губернатор Челябінської області і депутат від "Единой России" Михайло Юревич проходить курс лікування в Лондоні й не збирається повертатися, повідомив його колега. Юревичу у РФ інкримінують отримання хабара й підбурювання до наклепу.

Іще один колишній депутат від "Справедливой России", Олексій Митрофанов, також ховається за кордоном. У травні 2013 року слідство заявило, що разом зі своїм помічником Митрофанов вимагав у бізнесмена В'ячеслава Жарова хабар. За даними адвоката, політик проживає в Хорватії.

Іще одним депутатом, що виїхав із Росії, був Денис Вороненков, убитий в Києві 23 березня.