Висуванець керівної партії Туреччини, екс-прем'єр Їлдирим програв вибори мера Стамбула

Їлдирим занадто рано оголосив про свою перемогу
Фото: ЕРА

Представник опозиційної Республіканської народної партії Туреччини Екрем Імамоглу став мером найбільшого міста країни Стамбула, повідомляє Hürriyet Daily News із посиланням на дані Центральної виборчої комісії країни.

На виборах 31 березня Імамоглу набрав 48,79% голосів (за нього проголосувало 4 169 987 осіб). У його опонента, одного з лідерів керівної в країні Партії справедливості і розвитку, колишнього прем'єр-міністра Біналі Їлдирима – 48,51% (4 146 042 виборці). У такий спосіб, двох фаворитів у боротьбі за крісло мера Стамбула, населення якого становить 15,07 млн осіб, розділило менше ніж 4 тис. голосів.

Коли було підраховано трохи менше ніж 99% бюлетенів, Їлдирим ще випереджав конкурента.

Пізно ввечері 31 березня екс-прем'єр оголосив про свою перемогу. Однак після оголошення підсумкових даних заявив, що мером стане той, кого назве ЦВК, пише Hürriyet Daily News. За словами Їлдирима, ніхто не очікував такої затятої боротьби за пост мера.

31 березня в Туреччині відбулися муніципальні вибори. Громадяни обирали губернаторів провінцій, мерів, членів парламентів провінцій, керівників муніципалітетів, сільських та районних старост і членів сільських меджлісів.

У столиці країни Анкарі керівна партія вперше за 25 років поступилася кріслом мера опозиціонеру. Мансур Явас із Республіканської народної партії випередив свого суперника з Партії справедливості і розвитку Мехмета Езхасекі майже на 4%.