Віцепрезидент Малаві загинув в авіакатастрофі

Чиліма загинув під час аварії літака
Фото: Saulos Klaus Chilima / Facebook

Віцепрезидент Малаві Саулос Клаус Чиліма й ще дев'ятеро людей, зокрема колишня перша леді Шаніл Джимбірі, загинули 10 червня внаслідок аварії військового літака, яким вони подорожували. Про це заявив президент країни Лазарус Чаквера, його цитує Reuters.

"Я глибоко засмучений, мені шкода повідомляти вам усім, що це обернулося жахливою трагедією. Пошуково-рятувальна група виявила літак біля пагорба. Вони знайшли його повністю зруйнованим, ніхто не вижив", – сказав Чаквера.

За його словами, усі пасажири на борту загинули під час удару, військові везуть їхні останки назад у столицю.

Літак, на борту якого перебував Чиліма, котрого вважали потенційним кандидатом на президентських виборах наступного року, вилетів зі столиці Лілонгве вранці 10 червня, але не зміг приземлитися в аеропорту "Мзузу", як було заплановано, через погану видимість. Йому було наказано повернутися в Лілонгве, але він зник із радарів, і авіаційна влада не змогла з ним зв'язатися.

Контекст:

Чиліма був лідером партії "Єдиний трансформаційний рух", пише Reuters. Він став партнером Чаквери у формуванні керівного альянсу й балотувався як його напарник у 2020 році. Проте стосунки між ними стали напруженими напередодні президентських виборів 2025 року, на яких віцепрезидент мав кинути виклик президенту.

Чиліму заарештовували 2022 року за обвинуваченням у хабарництві. Однак у травні 2024 року суд зняв із нього обвинувачення після того, як директор прокуратури подав повідомлення про припинення справи. Чиліма заперечував свою провину.