Влада Білорусі підозрює дівчину Протасевича в організації масових заворушень

Сапегу допитали у присутності чергового адвоката
Фото: sapega_sofia_ / Instagram
Дівчину білоруського опозиційного журналіста, співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, росіянку Софію Сапегу влада Білорусі підозрює в організації масових заворушень і дій, що порушують громадський порядок. Про це "Новой газете" 25 травня повідомило джерело, ознайомлене з матеріалами справи.

За його інформацією, дівчині висунули підозри за ч. 1 ст. 293 Кримінального кодексу Білорусі (організація масових заворушень, які супроводжувало насильство над особою) і ч. 1 ст. 342 (організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок і пов'язаних із явною непокорою законним вимогам представників влади або які призвели до порушення роботи транспорту).

Джерело розповіло, що Сапегу допитали у присутності чергового адвоката в Головному слідчому управлінні Слідчого комітету. Її захисника Олександра Філановича до допиту не допустили. Після допиту дівчину перевели з ізолятора на Окрестіна в СІЗО КДБ.

"Протягом 10 днів мають розв'язати питання: їй або висунуть обвинувачення, або її відпустять", – повідомив білоруський адвокат Антон Гашинський.

У разі переведення Сапеги у статус обвинуваченої їй загрожує до 15 років колонії. За тими самими статтями раніше висунули обвинувачення Протасевичу.

"Можливо, її відпустять. Думаю, це може бути темою бесіди між президентами [Росії Володимиром Путіним та Білорусі Олександром Лукашенком]", – сказав Гашинський.

Зустріч Путіна і Лукашенка має відбутися 28 травня в Сочі, про це 24 травня писав "Коммерсантъ".

Сапегу білоруський суд 25 травня заарештував на два місяці.

25 травня у провладному Telegram-каналі "Желтые сливы" було опубліковано відео, на якому Сапега заявила, що є редакторкою Telegram-каналу "Чорная книга Беларуси", який публікує особисту інформацію про білоруських силовиків.

Контекст:

23 травня винищувач білоруських ВПС за дорученням Олександра Лукашенка, котрий вважає себе президентом Білорусі, було піднято "для супроводу" літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення в Мінську стало повідомлення про замінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали Протасевича та Сапегу (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі).

Як розповіли пасажири, Протасевич запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. Коли його почали обшукувати і пасажири запитали у нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". Видання TUT.BY уточнило, що журналіста в Білорусі обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу, найсуворіше покарання за інкримінованими статтями – 15 років позбавлення волі (організація масових заворушень).

Протасевич увечері 24 травня записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссю, це рекомендувала і Єврорада. Окрім того, 25 травня керівництво Євросоюзу домовилося про введення додаткових санкцій проти Мінська. 

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення припинити авіасполучення з Білоруссю із 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".

Паблік NEXTA набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.