Влада Вірменії звернулася по допомогу до Шойгу та Путіна після загострення на кордоні з Азербайджаном

Вірменія звернулася по допомогу через загострення з Азербайджаном
Фото: ՀՀ պաշտպանության նախարարություն / MoD of the Republic of Armenia / Facebook
Міністр оборони Вірменії Сурен Папікян 13 вересня поговорив телефоном із міністром оборони Російської Федерації Сергієм Шойгу після обстрілів на кордоні з Азербайджаном. Про це повідомляють на сайті міністерства оборони Республіки Вірменія.

Папікян надав Шойгу подробиці ситуації на вірмено-азербайджанському кордоні, яка залишається вкрай напруженою. Міністри досягли домовленості зробити необхідні кроки для стабілізації ситуації, ідеться в заяві відомства.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян також уночі зателефонував президенту РФ Володимирові Путіну і президенту Франції Еммануелю Макрону, повідомляють на сайті прем'єра.

Контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але іноді між сторонами виникають збройні сутички.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху почався наймасштабніший за останні роки військовий конфлікт, який тривав півтора місяця.

10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії як посередника підписали заяву про припинення війни. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху розмістили 1960 російських миротворців. Азербайджан дістав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський та Лачинський. Вірменія мала вивести звідти свої війська.

3 серпня 2022 року Азербайджан заявив про проведення в Нагірному Карабаху операції "Відплата" у відповідь на нібито озброєні провокації. Азербайджанська армія 26 серпня увійшла до міста Лачин, яке з 1992 року перебувало під контролем невизнаного Нагірного Карабаху.

У ніч на 13 вересня Вірменія та Азербайджан заявили про загострення бойових дій на кордоні. Сторони звинувачують одна одну у скоєнні обстрілів.

Після загострення Єреван вирішив звернутися до Росії, Ради Безпеки ООН та Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Про це йдеться в заяві уряду Вірменії.