ВМС США беруть участь у навчаннях НАТО в Адріатиці на тлі зростання загрози ескалації з боку РФ

Авіаносна ударна група, у яку входить USS Harry S. Truman, уперше після холодної війни перебуває під командуванням НАТО
Фото: jfcnaples.nato.int

В Адріатичному морі 8-ма авіаносна ударна група ВМС США на чолі з авіаносцем USS Harry S. Truman бере участь у навчаннях НАТО "Удар Нептуна – 2022" (Neptune Strike 2022). Про це повідомляють CNN та Reuters.

USS Harry S. Truman, на борту якого було 90 літаків, мав вирушити на Близький Схід у середині грудня, але Пентагон вирішив залишити його в Європі через ескалацію з боку РФ.

Американський контрадмірал Курт Реншоу, який очолює 8-му авіаносну ударну групу, зазначив, що таке рішення надсилає союзникам сигнал про те, що "вони можуть на нас розраховувати".

Авіаносна ударна група перебуває в Адріатиці для проведення скоординованих морських маневрів, протичовнової підготовки та далеких ударних тренувань.

Як зазначає CNN, це перший випадок після закінчення холодної війни, коли авіаносна ударна група, до якої входять USS Harry S. Truman і п'ять кораблів, що його супроводжують, перебуває під командуванням НАТО. 

Оскільки USS Harry S. Truman наразі недалеко від європейських берегів, його літаки можуть дістатися більшої частини Східної Європи менше ніж за годину, а його присутність у регіоні дає членам НАТО, таким як Болгарія, Румунія та Польща, додаткові гарантії безпеки, наголошують журналісти. 

Адмірал Реншоу відмовився відповідати на запитання журналістів про те, що буде далі після завершення навчань в Адріатичному морі, оскільки правила ВМФ забороняють говорити про майбутні операції.

Контекст:

Навчання сил НАТО та 6-го флоту США "Удар Нептуна 2022" стартували в Середземному морі, частиною якого є Адріатика, 24 січня і триватимуть до 4 лютого. У НАТО заявили, що "Удар Нептуна" демонструє здатність НАТО інтегрувати морські спроможності авіаносної ударної групи, а також готовність всього Альянсу до оборони та захисту союзників.

Ці навчання відбуваються на тлі ескалації з боку Росії, яка з кінця жовтня 2021 року стягує війська до кордону з Україною. Крім того, 2 лютого 2022 року в Білорусі стартував перший етап спільних військових із РФ навчань "Союзна рішучість – 2022", який триватиме до 9 лютого.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.

США, як повідомила заступниця держсекретаря США Венді Шерман, бачать усі ознаки того, що президент РФ Володимир Путін має намір застосувати військову силу проти України "зараз або, можливо, у середині лютого". Проте невідомо, чи ухвалив він остаточне рішення, зазначила вона.

Президент України Володимир Зеленський 28 січня заявив, що ситуація на кордоні не напруженіша, ніж на початку 2021 року, а заяви західних лідерів про швидку війну шкодять українській економіці.

Після цього в Білому домі заявили, що більше не називатимуть ймовірне вторгнення Росії в Україну "неминучим".