ВООЗ може називати нові штами коронавірусу іменами сузір'їв

Наразі названо 11 мутацій, повідомила ван Керкхове
Фото: EPA
Всесвітня організація охорони здоров'я може називати нові штами коронавірусу SARS-CoV-2 іменами сузір'їв, якщо літери грецької абетки буде вичерпано. Про це повідомила технічна керівниця з реагування на COVID-19 Всесвітньої організації охорони здоров'я Марія ван Керкхове в інтерв'ю The Telegraph, яке було опубліковано 7 серпня.

Вона зазначила, що ВООЗ уже розглядає інші ймовірні назви, побоюючись, що 24 літер абетки не вистачить для мутацій.

Наразі названо 11 мутацій, із яких чотири викликають занепокоєння, зокрема штами "Дельта" і "Бета".

Також організація вже відхилила деякі альтернативи, зокрема імена грецьких богів.

Ван Керкхове заявила, що зараз фахівці ВООЗ перевіряють пропозиції, щоб "переконатися, що ми нікого не засмутимо цими іменами".

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У червні 2021 року ВООЗ вирішила називати штами літерами грецької абетки, щоб "уникнути дискримінації". Отже, "індійський" штам дістав назву штам "Дельта", "британський" – "Альфа".

До списку штамів ВООЗ, що викликають занепокоєння, входять штами вірусу SARS-CoV-2 із позначеннями "Альфа" (виявлено у Великобританії), "Бета" (Південна Африка), "Гамма" (Бразилія) і "Дельта" (Індія).

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджала, що штам коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта", вперше виявлений в Індії, починає домінувати у світі через високу здатність передаватися від людини до людини. За даними ВООЗ, штам коронавірусу "Дельта" зафіксували вже у 132 країнах.

23 червня стало відомо, що ця мутація з'явилася і в Україні. Загроза поширення штаму в країні реальна, вважають у МОЗ. Серед повністю вакцинованих проти COVID-19 зараження штамом "Дельта" фіксують у малої кількості людей, більшість із них не потрапляє до лікарні, підкреслювали у відомстві.