ВООЗ опублікувала список бактерій, які становлять найбільшу загрозу для здоров'я людини

ВООЗ заявляє про необхідність розробки нових антибіотиків
Фото: ЕРА

Стійкість бактерій до антибіотиків досягла тривожних масштабів, що вимагає розробки нових препаратів, заявили у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала список стійких до антибіотиків бактерій, які становлять найбільшу загрозу для здоров'я людини. Про це йдеться на сайті організації.

Вказані у списку ВООЗ бактерії розділені на три групи за рівнем потреби у створенні нових антибіотиків: украй пріоритетні, пріоритетні та середньопріоритетні.

Зокрема, небезпечними для людини є грамнегативні бактерії, до яких належить кишкова паличка. У людей зі слабким імунітетом вони можуть провокувати небезпечні інфекції кровотоку та пневмонію. Ці бактерії входять до украй пріоритетної групи.

До другої та третьої груп у списку – категорій з високим і середнім рівнем пріоритетності – входять інші бактерії з тенденцією до зростання медикаментозної стійкості, які провокують більш поширені захворювання, такі як гонорея та харчове отруєння (сальмонела).

У ВООЗ вважають, що стійкість бактерій до антибіотиків досягла тривожних масштабів, що вимагає розробки нових препаратів.

До списку ВООЗ не внесла туберкульоз, оскільки пошук нових методів лікування цієї інфекції вже у пріоритеті.

Презентований вченими список обговорюватиметься напередодні саміту G20 у Німеччині цього літа.