Вплив Росії на експорт зерна з України зменшиться – Держдеп

До українських портів рухається три нові судна для завантаження експортною продукцією
Фото: EPA

Важелі впливу країни-агресора Росії на український експорт зерна найближчими тижнями зменшаться. Про це заявив керівник управління з координації санкцій Держдепу США Джеймс О'Браєн, повідомляє Reuters 21 вересня.

Одним із чинників є те, що атаки РФ на українські кораблі негативно позначаться на ціноутворенні, пояснив він. А це, за словами представника Держдепу, призведе до підвищення тарифів страхувальників, через що витрати з боку РФ зростуть.

Він додав, що це може призвести навіть до того, що Москва буде вимушена переглянути свій вихід із "зернової угоди".

Також О'Браєн зазначив, що дедалі більше суден зможе виходити з українських портів.

"Протягом наступних кількох тижнів, я думаю, зміняться чинники, які змусили Росію вірити, що вона виграє від виходу [із "зернової угоди"]", – резюмував він. 

Контекст:

17 липня країна-агресор РФ оголосила про вихід із "зернової угоди", яка діяла з 1 серпня минулого року. Президент України Володимир Зеленський того самого дня надіслав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу і президенту Туреччини Реджепу Ердогану пропозицію продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – без країни-агресора РФ.

У Кремлі у відповідь пригрозили "певними ризиками" в разі продовження "зернової угоди". Росія оголосила всі судна, які прямують до українських портів, законними воєнними цілями як потенційних перевізників військових вантажів (Україна у відповідь оголосила про дзеркальні заходи щодо всіх суден, котрі прямують до російських та окупованих українських портів).

Після цього РФ почала масовано обстрілювати інфраструктуру півдня України. Пошкоджено, зокрема, порти в Одесі, Рені й Ізмаїлі.

10 серпня Україна оголосила про тимчасові коридори для цивільних суден, які прямують до чорноморських портів і з них.

22 вересня віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомив, що три нові судна рухаються в напрямку українських портів під завантаження експортною продукцією.