Всесвітній економічний форум видалив княгиню Ольгу зі списку жінок, які змінили історію. Її назвали "праматір'ю сучасної Росії"

Княгиня Ольга правила у Київській Русі після загибелі від рук древлян її чоловіка князя Ігоря

Фото: depositphotos.com
У публікації на сайті Всесвітнього економічного форуму чоловіка княгині Ольги князя Ігоря назвали Іваном.

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) видалив з офіційного сайту ім'я княгині Ольги, 8 березня ВЕФ визначив її однією із шести жінок, які змінили історію людства, назвавши "праматір'ю сучасної Росії".

"Вона була першим російським монархом, який прийняв християнство... Княгиня Київської Русі – праматір сучасної Росії", – ішлося в матеріалі на сайті ВЕФ.

Окрім цього, у матеріалі помилково назвали чоловіка княгині Ольги князя Ігоря Іваном.

Скріншот: weforum.org

На публікацію ВЕФ у Facebook відреагував п'ятий президент України Петро Порошенко. Він зазначив, що "Росія звикла нав'язувати світу брехню – своє альтернативне бачення історії та імперські наративи".

"Русь зі столицею в Києві існувала на території сучасних України, Білорусі та Росії, а тому княгиня Ольга ніяк не може вважатися прародителькою РФ, адже Московське князівство було засновано лише через понад 300 років після її смерті", – написав Порошенко.

Він закликав команду ВЕФ "ретельніше перевіряти свої джерела" і виправити помилки в описі "однієї з найвідоміших жінок в історії України".

Станом на 12 березня княгиня Ольга відсутня в матеріалі ВЕФ про жінок, які змінили світову історію. У списку залишилося п'ять жінок.

Княгиня Ольга правила у Київській Русі з 945-го до 962 року після загибелі від рук древлян її чоловіка князя Ігоря. Вона першою із правителів Русі прийняла християнство.

Орденом княгині Ольги в Україні нагороджують жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадянській, науковій, освітній, культурній, благодійній та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї. Орден має три ступені.