Всесвітній конгрес вакцин назвав найкращий препарат проти коронавірусу. У РФ рішення назвали економіко-політичним

Найкращою визнали вакцину американської компанії
Фото: ЕРА
Всесвітній конгрес вакцин під час онлайн-конференції, яку проводили із 4-го до 6 травня, визнав найкращим препаратом проти коронавірусу вакцину американської компанії Moderna. Про це повідомляє РБК.

У шорт-лист лауреатів увійшли також препарат канадської Medicago, американських Johnson & Johnson і Novavax, вакцини Pfizer/BioNTech, індійської Bharat Biotech, шведсько-британської AstraZeneca, "Супутник V" від російського Національного дослідницького центру епідеміології та мікробіології імені Миколи Гамалії, а також препарат для тварин Zoetis.

Pfizer/BioNTech "дали досить високу оцінку".

Forbеs пише, що Moderna також виграла номінацію "Найкраща нова технологія/платформа для вакцини".

Видання зазначає, що критеріїв обрання переможців не уточнювали.

Директор російського центру імені Гамалії Олександр Гінзбург назвав рішення Всесвітнього конгресу вакцин економіко-політичним, повідомляють "РИА Новости". За його словами, "ціна питання" – приблизно $100 млрд, які могла б отримати РФ у разі перемоги російської вакцини. Гінзбург підкреслив, що конгрес проводили у США.

Контекст:

мРНК-вакцина Moderna стала п'ятим препаратом, який схвалила для екстреного використання Всесвітня організація охорони здоров'я. Її застосування рекомендовано для всіх вікових груп від 18 років.

ВООЗ також дозволила використовувати вакцини від Pfizer/BioNTechJanssen (Johnson & Johnson), Moderna і два варіанти препарату від AstraZeneca (Astrazeneca-SK Bio і Covishield).

Наприкінці грудня 2020 року компанія Moderna опублікувала результати випробувань вакцини проти COVID-19, вони продемонстрували ефективність 94,1%. Вакцина mRNA-1273 менш вимоглива до умов транспортування, для препарату достатньо температури приблизно -20 °С. У квітні компанія знизила ефективність своєї вакцини до 90%.

Вакцинацію проти COVID-19 розпочали у світі наприкінці 2020 року. Відтоді кампанії з імунізації стартували у 174 країнах, зроблено вже понад 1,21 млрд щеплень.

Найбільше щеплень зробили у США – ввели майже 250 млн доз вакцин.