"Вважав, що буде заважати стати президентом". Ексгенерал КДБ Калугін заявив, що Собчака вбили за вказівкою Путіна G

Собчак був амбітною людиною, розповів Калугін Гордону
Фото: Фелікс Розенштейн / Gordonua.com

Колишній генерал-майор КДБ СРСР Олег Калугін, який живе у США, заявив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що ексмера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака вбили за вказівкою нелегітимного російського президента Володимира Путіна.

За словами Калугіна, Собчак співпрацював із КДБ.

"Зокрема зі мною. [...] Собчак був гарною людиною, цікавою, але амбітною. У ті часи конкурентних осіб на кшталт Собчака неминуче прибирали. Як? Це вже залежало від ситуації. Ну от я вчасно виїхав, мене збиралися прибрати теж", – розповів колишній генерал-майор КДБ.

Гордон запитав Калугіна, чи вбив Собчака Путін.

"Так. За його вказівкою", – відповів ексгенерал-майор КДБ.

Як вказав Калугін, Путін "вважав, що Собчак буде заважати йому стати президентом".

Контекст:

Собчак помер 19 лютого 2000 року в готелі "Русь" у Світлогорську (за офіційним висновком – від гострої серцевої недостатності). Є альтернативні версії, що його могли вбити. Зокрема, німецький таблоїд Bild повідомив, що російський кілер Вадим Красіков, звільнений унаслідок великого обміну між Росією і країнами Заходу у серпні 2024 року, міг брати участь у вбивстві Собчака. Нібито Путін і Красіков були тісно пов'язані в минулому, а тепер Путін намагався за будь-яку ціну домогтися звільнення давнього знайомого, бо побоювався, що той може укласти угоду з владою Німеччини й розкрити чутливу інформацію.

Собчак обіймав посаду мера Санкт-Петербурга у 1991–1996 роках. Путін якийсь час був його помічником. Президентом Путін став у рік смерті Собчака, 2000 року.