Уведені Заходом санкції режиму Путіна поки що не надто загрожують – політолог Залмаєв

Залмаєв: Захід ще не використав усіх санкцій, які може
Фото: Peter Zalmayev / Facebook

У Росії не визнають, якої шкоди їхній економіці та найближчому оточенню президента країни Володимира Путіна завдають санкції Заходу, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива" Пітер Залмаєв.

Представникам найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна, що потрапили до нового санкційного списку США, доведеться "згорнути" свій бізнес на території Сполучених Штатів, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива" Пітер Залмаєв.

"Сьогодні США ввели персональні санкції проти російських посадовців. У списку є бізнесмени Віктор Вексельберг, Сулейман Керімов і Михайло Фрадков (директор "Российского института стратегических исследований".  – "ГОРДОН"), тобто безпосереднє оточення Путіна. Можливо, це і не зробить особливої погоди в найближчому майбутньому, але для оточення Путіна – це чергова, м'яко кажучи, неприємна новина. Це серйозний крок, який може привести до значної ескалації в майбутньому. Адже йдеться про заморожування активів, візові обмеження, заборону на ведення бізнесу та кредитування у США. Усім учасникам списку доведеться згорнути свій бізнес в Америці", – зазначив Залмаєв.

На його думку, західні санкції, уведені на цей момент, режиму Путіна не загрожують.

"Російська еліта, безумовно, зазнає серйозних збитків через санкції. Але в Росії не визнають, якої шкоди їхній економіці та найближчому оточенню президента завдають санкції. Наразі вказують на зростання всієї світової економіки. І економіка РФ не залишилася осторонь. Але якби не санкції, вона могла б зрости набагато більше. З іншого боку, російська влада може використати обмеження у своїх інтересах: мовляв, дивіться, росіяни, це все західні країни винні! Інша річ, що Захід ще не використав усіх санкцій, які може. Узагалі введені Заходом санкції режиму Путіна поки що не надто загрожують", – підкреслив політолог.

За його словами, у скасуванні антиросійських санкцій зацікавлені деякі європейські компанії.

"Якщо говорити про ЄС, то він не зазнав суттєвих утрат через санкції проти РФ, про що й заявили в Єврокомісії. Але є окремі компанії, які втрачають серйозні гроші. Деякі з них були масштабно представлені на ринку Росії. Усі ці роки вони активно лобіюють у Брюсселі ідею скасування або хоча б пом'якшення антиросійських санкцій. Відбувається це, безсумнівно, із подання Кремля, який використовує бізнес як "п'яту колону" для розмиття спільних європейських зусиль", – резюмував Залмаєв.

США ввели санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній, "що належать російським олігархам".

Згідно із законом CAASTSA, міністерство фінансів США у співпраці з Державним департаментом 29 січня 2018 року надало Конгресу "кремлівську доповідь" – список зі 114 високопосадовців і 96 олігархів, наближених до "російського режиму". У ньому згадано помічників і радників Путіна, усіх членів уряду РФ, включно з прем'єром Дмитром Медведєвим, мерів Москви і Санкт-Петербурга.

До списку також потрапили бізнесмени зі статками понад $1 млрд. Вони посідають перші 96 місць у торішньому рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії, підготовленому російською версією видання Forbes.

Міністр фінансів США Стівен Мнучин повідомляв, що у другій, засекреченій, частині доповіді йдеться про ймовірне введення нових санкцій проти РФ.