Із Європи не мають наміру повертатися 25% українських біженців – опитування

За даними ООН, у країнах ЄС перебувають більш ніж 6,19 млн. біженців з України
Фото: EPA

Майже чверть українських біженців у Європі не планують повертатися до України в довгостроковій перспективі. Про це свідчать результати червневого опитування Інституту Ifo, які опублікували 18 жовтня.

За словами директора Центру міграційних досліджень ifo Пану Поутваара, приблизо 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну, як тільки там знову стане безпечно.

І лише 4% опитаних планують повернутися найближчим часом незалежно від безпекової ситуації, додав він.

Зазначають, що майже 11% біженців уже повернулися в Україну, іще 25% не визначилися.

"Наші результати показують, що хоча багато хто з українських біженців досі хоче повернутися до своєї країни, перебіг війни є вирішальним фактором для переважної більшості. Чим довше триває конфлікт, тим більше людей можуть уявити майбутнє за межами України", – наголосила дослідниця міграції Ifo Івонн Гісінг.

Контекст:

За даними агентства ООН у справах біженців, у всьому світі зареєстровано 6,754 млн біженців з України, із них у країнах ЄС перебуває понад 6,19 млн.

Національний банк України не очікує на повернення значної частини біженців, які виїхали з країни через російську агресію. Про це голова НБУ Андрій Пишний сказав 25 січня. За його словами, прогнози, закладені Нацбанком у 2023 році, які передбачали значні потоки тих, хто повертається до країни, не виправдалися. "Навпаки, є певний відтік", – сказав Пишний.